Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

benhinneinflammation, Gore Mythos tights, halka, kyla, löparskor, Löpning, muskelknutar, pulsmätare, tjäle, träningsdagbok, Vibram Speed XC

En runda i dagsljus med Vibram Speed XC

runda2 (30)Känslan i kroppen var sisådär idag, men kunde inte missa möjligheten att få springa en runda i dagsljus. Givetvis tog jag mina nya Speed XC idag igen. Drog iväg på min vanliga runda nere vid sjön. Mestadels var underlaget fruset grus med pudersnö, men det fanns även enstaka isfläckar. Greppet i skorna var bra på grus och snö. Som väntat helt värdelöst på blankis. På is funkar bara ståldubb. Precis som förra gången försvann det obekväma mellan tårna i vänsterskon efter några hundra meters löpning. Efter en kilometers löpning började jag känna ett par stela knutar i både vänster och höger vadmuskel och ett lätt obehag i höger skenben. Gjorde lite småstopp för att ta bilder och snabbknåda vaderna. Inklusive pauser  tog jag mig fram i cirka 5:20min/km första tre kilometerna. Inne i bokskogen var det till min förvåning stora partier med is och även ett par vattenpölar så jag fick lämna stigarna och ge mig ut i obanad terräng en hel del. Trampade ofrivilligt ner i en gegg och vattenpöl. Fick på så vis veta att skorna faktiskt är vattentäta. Trevligt att veta. Om knöligheterna i vänsterskon går bort känns det som jag hittat min kommande favoritsko för alla blöta väderlekar. Idag var det minus sex grader. Men med merinostrumpor i skorna var jag varm om fötterna. De är med andra ord minst en klass varmare än mina vanliga Speed. Inte fel att ha ett varmare skopar så här års.

Stannade till i skogen för att försöka ta lite fräcka bilder, men ljuset var för dåligt, jag var för vinglig och mobilkameran för långsam. Så det blev rätt kassa bilder. En av dem fick ändå duga för bloggen. Stoppet sänkte tempot till 5:39 och pulsen till 146 bpm(från tidigare 165). Efter ett par hundra meter fick jag lust att testa skorna i lite högre fart att gav järnet en bit. Fick upp mina knutiga vader  till 4:00-tempo och pulsen till 178. Kändes ohållbart efter bara 100 meter så jag slog av till 5:00, men då kom obehagskänslan i benhinnan tillbaka så jag ökade lite igen. 4:40 gick bra, 4:30 var också ok, Vid 4.20 ville kroppen lägga i bromsen så jag höll den farten sista halvkilometern innan jag avslutade med att spurta hem sista 200 i 4:00. Dagens runda blev 6,9 km totalt. Pulsen gick upp i 182 på slutet så jag fick flåsa ut ett par sekunder innan jag gick in. Formen är alltså medelmåttig och statusen i högerbenhinna är inte heller 100% tyvärr.

2 Kommentarer

  1. Vad skönt att skorna känns bra efter kort “uppvärmning”.
    Men springer du ofta med “barfota”-skor? Det är bara modellen som är ny? (Tyckte du sprang långt annars, det var så jag tänkte. Men du har säkert koll). 🙂

    • Jag springer mer än hälften av mina pass i Vibram fivefingers. Vinter, höst och vår blir det mindre än på sommaren för att vanliga Vibram Speed suger åt sig vatten och det blir kallt och äckligt, men nu med nya Speed XC så tror jag att det kan bli mycket mer även på vintern. Bortsett från trångboddheten för vänstertårna känns de väldigt bra. Det enda som saknas är någon slags dubbad sula som funkar på is.

Kommentera

Tema av Anders Norén