Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

benhinneinflammation, Löpning, mörkerlöpning, pannlampa, pulsmätare, träningsdagbok, Vibram FiveFingers Speed

Första rundan 2013

Oväntat nog inleddes det här året med lite tennisspelande igår. Ska inte gå i på det mer än att konstatera att jag fick småkänningar i benhinnorna när jag spelade. Kändes ok när jag kom hem efter jobbet så jag drog på mig löparprylarna och gav mig ut en runda med pannlampan klockan fem. Efter några hundra meters stilla löpning kom känningarna smygande. Efter en kilometer kändes det obehagligt och jag lämnade den asfalterade cykelvägen för att prova i motionsslingan. Skönt med isfri mjuk grusväg, men benhinnorna fortsatte ömma. Så jag vände hem efter två kilometer i maklig 5:20 takt. Ökade farten till 4:45 min/km på hemvägen i hopp om att ett snabbare mindre stelt löpsteg skulle hjälpa, men benhinnorna fortsatte smärta. När jag kom in sa min hustru uppmuntrande att jag i alla fall sprang en liten runda. Jag brukar hålla med om att en liten runda är bättre än ingen runda alls, men som det känns i benhinnorna vore det en lögn. Idag hade det varit bättre att stå över. Dryga tre kilometer i snittfart 5:12 och snittplus 156 bpm är inget värt att dra på sig benhinneinflammation för. Nu blir det minst ett par dagars uppehåll.

2 Kommentarer

  1. Jag är ingen expert, men även om löpsteget blir mer tekniskt riktigt i högre tempo (oftast) tror jag inte att högre fart är bättre mot ömmande benhinnor. Håll dig till lugna långa pass så länge det ömmar, tycker jag. Intervaller/ fart ökar skaderisken.

    • När jag hade liknande känningar förra sommaren kändes det bättre ibland när jag blåste på lite snabbare än att fortsätta klumpa omkring på stela ben. Effekten är antagligen ungefär densamma i långa loppet d.v.s. att det blir värre och att man måste göra uppehåll. Men just när jag är ute vill jag helst bara komma hem med så lite smärta som möjligt. Det enda som hjälper för att bli av med det enligt mina erfarenheter är vila, massage och voltaren gel. Det jag lärde mig nu är att jag måste stegra upp träningen mer gradvis även vid comeback. Jag trodde att mina gamla besvär berodde på att jag då var helt nybörjare och saknade muskler och grundträning. Tyvärr alltså inte. Problemet var nog att jag gick på för hårt i geggan och halkan på nyårsafton. Ska öka lite försiktigt igen. 3 försiktiga kilometer, sen 5 kanske, sen 7, sen 4 igen… Nåt i den stilen.

Kommentera

Tema av Anders Norén