Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

Asics Hyper-XC, Dubbade skor, halka, kyla, Löpning, pulsmätare, sällskapslöpning, snö, tejpade kalsonger, träningsdagbok, vinter

Ny tradition – Tomterundan i Växjö!

Den alltid lika pigge Joakim på språng.

Den alltid lika pigge Joakim på språng.

Idag har jag instiftat en ny jultradition – tomterundan i Växjö. Den springs enligt traditionen i tomteluva klockan 09:00 runt Växjösjön. En helt tävlingsfri runda för att göra något annat än att jäsa i julhelgen. Jag lyckades få med mig en tomte till på premiärrundan. När jag klev ut i hallen för att dra iväg fick jag dock uppdraget att skotta. Skottade som en furie, men det tog ett par minuter för länge. Så min planerade lugna lunk till mötesplatsen ersattes av högt tempo. Gick ut i 5:00 min/km första 500 meterna, men insåg att att jag behövde öka för att komma i tid. Ökade till 4:45 min/km nästa 1000 meter och avslutade på 4:30 min/km sista femhundringen. 4:30 min/km på is och snö känns som 4:00 eller bättre på sommarväg. I nuvarande löpform betyder detta att jag var bra sliten när jag kom fram till mötesplatsen en minut över nio. Jocke stod så klart och väntade så det bar iväg med en gång. Det var bättre skottat på cykelvägen runt sjön och vi la oss på den vanliga långrundefarten 5:15 min/km. Efter två kilometer småsnackade i den farten konstaterade jag att återhämtningen var i princip noll för jag låg fortfarande på puls över 170 bpm av och till. Efter 5 km var snittpulsen också över 170 bpm trots en snittfart på 5:19 min/km. När vi rundat Växjösjön så sprang Jocke in på Willys för att köpa mjölk tror jag. Vi vinkade god jul och jag fortsatte hemåt.

julaftonstomtar2012 (8)

En sliten tomte på väg hem efter 7 km löpning.

Knegade på i en tung och oskottad backe. Pulsen steg till 178 bpm och snittfarten för den sjunde kilometern sjönk till 5:33 min/km. Den åttonde kilometern inleds med en cirka 300 lång nedförsbacke som följs av en svag stigning. Det gick tungt, tungt. Snittpulsen låg på 174 bpm och kilometern avverkades på 5:18. Var riktigt trött och ville bara hem så jag gav järnet sista 500 meterna och sladdade in i halkan på en avslutning i 4:22 min/km och pulsen peakade på 179 bpm. Snöskyffeln stod lutad mot brevlådan så jag tog tag i den för att bära in den när jag gick förbi. Grannen gick förbi och sa, “ja det är riktigt tungt att skotta den här blötsnön nu när det är en plusgrad”. Jag lät honom tro att det var skottningen jag flämtade av och gick in.

Sprang idag i Asics Hyper XC. Funkade väldigt bra med dubbarna och det vattenavvisade materialet höll ute vätan trots bitvis djup blötsnö. Det enda jag inte gillar med den är att de är normalsmala i tåboxen. Trivs bättre i skor med generöst utrymme för tårna nu när jag springer mest med Vibram fivefingers. Roade mig med att testa vanliga dressmankalsonger och skidåkartricket med silvertejp på. Det funkade bra, höll mig varm om “paketet” och noterad lite svalare temperatur i ljumsken utanför tejpningen.

Kommentera

Tema av Anders Norén