Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

jämställdhet, löparskor, rättvisa

Riv könsbarriärerna i sportbutikerna!

När jag vaknar tidigt som idag brukar jag roa mig med att läsa bloggar och forum om löpning. Ett av mina favoritämnen är löparskor.  Jag har på senare tid börjat fundera över vad som skiljer en damsko från en herrsko eller en unisexsko. Efter dagens nätscanning och mina erfarenheter från mina senare skoköp framgår det mer och mer tydligt att det finns en hel del löjliga könsbarriärer kvar att riva när man ser på löparskor. Ibland är det samma modell som kallas för dam i rosa och herr i svart. Oftast görs dammodellerna bara i mindre storlekar och med smalare läst. Det finns säkert en större andel kvinnor med mindre fötter än män, men det finns även män med små fötter och kvinnor med stora eller breda. Det är inte så långt ifrån att man kan göra paralleller till snörade fötter på flickor i Kina. Både kvinnor och män skulle tjäna på att sortimenten blandades ihop i en enda könslös röra och sorterades bara efter längd och bredd. Nu leds vi alla som dumma djur in i en fålla där våra val begränsas i onödan. Kan någon enda butik få upp ögonen för detta och sortera efter måtten istället för efter fördomar eller måste det till en anmälan till diskrimineringsombudsmannen innan vi kan få välja vilka skor vi vill utan gamla normer i vägen? Nästa gång ska jag nog köpa mig ett par rosa “damskor” som protest!

Kommentera

Tema av Anders Norén