Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

App, Asics Hyper-XC, Inov8 F-lite 195, löparskor, Merrell trailglove, Nathan Speed 2, New Balance M700 XCS, New Balance Minimus Road, New Balance Minimus Trail, pulsmätare, Runmeter, Sennheiser PMX 680i sports, Tester och åsikter om prylar för löpning, Träningskläder, Vibram FiveFingers

Hur mycket prylar behöver man för löpningen?

När jag skulle ge mig ut och springa idag insåg jag att båda mina löpartights var äckliga och låg i tvättkorgen. Så jag kom på att jag behöver köpa mig ett tredje par. Har funderat på att skaffa mig ett par neongula eller något i den stilen så att jag kan synas bättre nu i höst och vintermörkret. Gav mig ut på nätet för att leta upp ett lämpligt par. Hittade inga tights i annan färg än svart någonstans. Avslutade sökandet och började jag botanisera bland mina löparprylar för att lösa dagens klädbrist istället. I takt med att högen växte slog det mig – Löpning är en prylsport! Till alla som säger, “löpning är en kanonsport för man behöver bara ett par skor”. Allvarligt talat, har ni sett en naken löpare i ett par skor ute på slingan någon gång? Detta måste vara en av vår tids största underdrifter. Man behöver en del saker för att hålla på med löpning så är det bara. Frågan är bara hur mycket prylar och vilka. Dagens blogginlägg kommer alltså att handla om vilka saker jag har och vad man behöver dem till. Kanske kan det ge någon vägledning i sitt prylval, eller möjligen ta någon ur villfarelsen att löpning är en billig sport innan det är för sent.

Löparmyt 1. Man behöver bara ett par skor

Skaffa dig ett par löparskor och börjar spring heter det visst. Som syns på min inledande bild har jag nu nio par skor som jag använder till löpning. Behoven har växt efter hand och jag har konstaterat att ett par skor inte täcker alla behov.

Minimalistiska skor

Mina klassiska Vibram KSO som startade allt.

Intressant nog började min löpning med att jag råkade skaffa mig ett par Vibram KSO för att ha i min kajak när jag paddlade. Utan att dra hela storyn så fick den härliga barfotakänslan i de skorna mig att börja springa. Sedan dess springer jag bara i mininimalistiska skor. Dock visade sig just KSO ha sina nackdelar. De är hala när det är blött och jag trivdes inte helt med neoprenematerialet.

Mina Vibrams Speed som jag har sprungit över 25 mil med.

Så jag köpte sen ett par Vibram Speed som har lite mer mönster på sulan och har en lösare och bekvämare passform. Sen upptäckte jag att båda mina par Vibram har samma problem. När det är blött ute läcker det in vatten mellan tårna och det blir kallt och äckligt så därför köpte jag mig ett par andra minimalistiska skor utan delade tår som jag trodde skulle hålla tätt. Det visade sig dock att groparna i sulan på New Balance Minimus Trail också läcker in vatten så jag fick köpa ett par till och så har det rullat på.

Skor för sommarlöpningen

Sju par löparskor för sommarlöpning på olika underlag och växlande väderlek.

Som jag berörde under minimalistiska skor så har jag ett gäng skor som jag kallar för mina sommarskor. Om man har tur kan man kanske hitta ett enda par sommarskor som fungerar till alla förutsättningar, men jag har inte lyckats. Jag har nu två par Vibram Speed som jag använder för löpning på fina stigar och vägar för när det är riktigt grova sprängstenar är sulan för tunn. Två par för att kunna ha det ena i tvätten ibland när de luktar skunk. Sen har jag mina New Balance Minimus. Trailmodellen är lätt och underbar att springa i när man behöver lite fäste, men inte när det är blött eller för mycket vassa stenar. Minimus Road är som namnet antyder härlig att springa med på asfalt, men även grusvägar då den mjuka sulan dämpar en del stenar upp till cirka 2 cm i diameter, men när det blir geggigt är de snorhala och farliga. Blir det riktigt halt, geggigt och blött så använder jag Merrell trailglove. Dock är de lite stelare i sulan så löpkänslan är ett hack sämre än i mina övriga. Jag har även ett par Inov8 F-lite 195. Sulan ger bra grepp på både grovt och blött underlag, men hälkappan är tyvärr lite låg så jag får lite skav på baksidan av hälen när jag springer i dem. Så de har mer eller mindre degraderats till promenadskor.

Löparskor för vinterbruk

Till vänster Asicx Hyper-XC med sulan och dubbarna upp och till höger New  Balance XCS700.

Vintern 2011 försökte jag springa i mina Vibram Speed. Kylan var inget större problem, men halkan på snö och is var besvärlig. Försökte dubba dem på olika sätt, men det gick aldrig bra så inför kommande vinter har jag satsat på två par dubbade löparskor som jag hoppas ska lösa problemet med halkan. Ett par hade nog räckt, men de var så snorbilliga i den engelska webbshoppen att jag högg båda. Har man inte halkfria skor blir man tvungen att hålla sig till vissa vägar eller bara när det har töat bort. Om man nu ska ha ett enda par som fungerar till allt kan vän av ordningen hävda att man skulle kunna köra med dubbskorna även på sommaren. Jag har testsprungit skorna och det var inte skönt på asfalt eller hårda grusvägar, men ok det går om man bara springer ute i skogen på mjukt underlag på sommaren.

Löparmyt 2. Spring i dina vanliga kläder

“Springa kan man ju göra i vilka kläder som helst”, sa någon till mig. Ok, det kanske går, men fy fan så obekvämt det är när man blivit tvungen att springa ens en liten bit i Dieseljeans och skjorta. Vilka kläder som helst duger inte, men om man ska bruka lite allvar så kan manför det mesta kan springa i vanliga shorts och t-shirt. Det går, men det finns bättre alternativ.

Kläder för sommarlöpningen

Några t-shirts i funktionsmaterial gör löpningen mindre våt.

Vilka byxor man vill ha är väldigt mycket en smaksak. Jag springer i bland i mina vanliga badshorts, men det känns lite bättre att ha löparshortsen utan fickor som fladdrar. När det regnar och är kallare än 10 grader, vilket det tyvärr är allt för ofta en svensk sommar, är det skönt med långa byxor. Jag har två par långa tights som jag använder, men jag är inte helt bekväm med dem så jag har funderat på att övergår till lösare sittande löparbyxor. Sen finns det halvlånga tights, men det har jag inte testat än så där har jag ingen åsikt. När det är riktigt soligt och varmt kan det vara skönt med en keps. Här har jag inte sett några problem med att använda vilken keps som helst.När jag började springa använde jag billigaste möjliga t-shirt. När det är varmt och svettigt insåg jag att de blir tunga, kladdiga och skaver mot bröstvårtorna när man springer en timma eller mer. Så jag skaffade mig en t-shirt i funktionsmatrial som inte suger åt sig vätska på samma sätt. Det är en billig och bra investering som jag tycker är rimlig. Nu har jag fyra sådana Tshirts så det är inget problem om ett par blir liggande i tvätthögen.

Övriga prylar för sommarlöpningen

Ett vätskebälte är bra för den som inte vill springa med en flaska i handen.

När det är soligt kan det vara skönt att ha solglasögon. Jag som inte har vanliga glasögon har även upptäckt att det är skönt att ha dem på i skymningen när knott och andra kommer fram så man slipper få in dem i ögonen.  Jag vet inte hur långt man ska behöva springa för att verkligen behöva få i sig vätska. Men när det är riktigt hett och varmt och jag springer längre än sju eller åtta kilometer är det trevligt att ha med sig lite vätska. Så jag skaffade mig ett vätskebälte i somras.

Kläder för höst, vinter och vår

Jacka, mössa, vantar måste så klart finnas i vintergarderoben.

I vårt kalla land behöver man rusta sig för vintern. Man får förvisso upp värmen när man springer, men man måste ändå ta på sig. Jag använder ett par långa tights när temperaturen går under 5 grader och när det är minusgrader tar jag fram ett par extra tjocka. i temperatur strax över noll går det bra med en långärmad funktionströja om det inte blåser. När det blåser, regnar eller snöar får man ta på sig en vindavvisande jacka. Jag provade fleecejacka när tempen gick ner mot minus 15, men det blev för svettigt så jag tycker inte det fungerade. Bättre med långärmad funktionströja och vindjacka. När det blir kallt måste man så klart ha ett par vantar. Det duger väl med vilka tunna vantar som helst, men eftersom det finns bra löparvantar som ändå inte är speciellt dyra kan man likaväl köpa dem. När man springer blir man iskall om öronen så mössa eller pannband tar man också på sig så klart. Då jag springer en så mycket som möjligt i Vibram så har jag även kompletterat med tåstrumpor i merino ull. Dyra, men fantastiskt bra när det är kallt.

Löparsockar

Till vänster en hög med löparstrumpor och till höger en blandning av olika tåstrumpor.

En del springer helt barfota, andra springer barfota i sina skor. Jag har provat båda, men det funkar inte för mig. Jag är en ömfoting och får lätt blåsor så därför har jag snart provat mig igenom alla möjliga sockar. I mina Vibram måste jag så klart använda tåstrumpor. Har köpt billiga av torghandlare och mycket dyra i specialbutiker. De dyra har bättre passform, men det brukar gå hål på alla mellan tårna till slut så det blir dyrt att bara springa i lyxsockar.

Löparmyt 3. Det blir inte bättre med GPS, pulsmätare och high tech.

Pulsband, mobilheadset för löpning och en iPhone med appen Runmeter gör löpningen roligare.

Nej, man behöver inte ha en massa tekniska prylar för att springa, men en del av oss tycker det är kul och motiverande. Med en GPS i klocka eller mobilen kan man springa var man vill och ändå få reda på hur långt man springer. Exaktheten i mätningen kan diskuteras, men för min del tycker jag inte det spelar någon roll med ett tiotal meter hit eller dit på en halvmil. Några av oss har även på oss ett pulsband kopplat till en löparklocka eller en app i mobilen. Då kan man se hur mycket man anstränger sig när man springer och följa utvecklingen över sin utveckling när man kommer hem. När man talar om mobilen måste man så klart nämna appar för löpning. Det finns många olika. Jag har fastnat för en som heter Runmeter som jag tycker är grymt bra för att man kan lägga upp träningsplaner och följa sina resultat både för enskilda rundor, delar av rundor, sina skor och allt möjligt. Dessutom tycker jag det är skönt att ha lite musik när jag springer och då fungerar telefonen även som musikspelare. Först sprang jag med de lurarna som följde med till mobilen. Det visade sig dock rätt kvickt att de inte satt kvar i öronen så jag köpte mig ett par lurar med bygel som dessutom ska vara tåliga mot vatten.  Sennheiser PMX 680i Sports heter mina lurar och de sitter på bra, har mikrofon så man kan flåsa tillbaka om någon är oförskämd nog att ringa och störa mitt i löprunda. De sitter bra på skallen när jag kutar, enda nackdelen är att bygeln är ivägen om man ska ha pannlampa eller mössa på sig. Antagligen kommer jag att åtgärda det genom att göra små hål i en billig mössa framöver.

9 Kommentarer

 1. Raz

  Kul inlägg, men världen vore inte så rolig om alla höll med om allt hela tiden. Jag personligen har några invändningar… 😉

  Löparmyt 1: Jag behöver bara ett par skor åt gången. Eller, egentligen har jag bara råd med ett par åt gången. Eller, jag har inte ens råd med det. De senaste paren har jag fått av översnäll sambo. =) Jag springer i Asics Piranha SP4 och är inne på mitt fjärde par för året (har även lyckats springa slut ett par Brooks T7 racer också) MEN jag funderar liiite på ett par Hyper XC i vinter ev. Det var därför jag hittade det här inlägget. 😉

  Löparmyt 2: Kanske inte vanliga kläder, men jag hann lägga många tusen kilometer i en vindjacka jag köpt på Myrorna och ett par vida, fladdriga WCT-byxor nedstoppade i tubsockor innan de slets ut och jag mer och mer har “tvingats” in i löpklädesträsket. Numera ser jag, enligt mig själv, lite för mycket ut som ett “proffs”. Fast den svarta stickade mössan avslöjar nog i och för sig mig som den glada amatör jag är… 🙂

  Och jag har helst bomull som innersta lager på vintern och på sommaren springer jag alltid i bomullslinne. Funktionstshirt är inte för mig.

  Vätskebälte eller dito rygga? Nä, en enlitersflaska vatten under ena armen. Alltid. På samma arm har jag en kardeborreficka med bricanyl, nycklar, papper och ibland godis. I andra handen håller jag mobilen som ligger i en Haglöfs Watatait. Min HTC Desire har på det sättet följt med mig på snart 8000 km löpning. Känns som jag gjorde ett bra köp 25 maj 2010. 🙂

  Och sist men inte minst det där med gps/puls, och sånt. Jag håller med om att “allt” inte blir bättre med high tech. Dock hade jag nog varit oerhört mycket mindre motiverad utan RunKeeper i mobilen, Twitter och GPS-kartorna. Jag skulle nog vilja gå så långt att jag inte ens skulle springa hälften av vad jag gör idag.

  Tack för ett bra inlägg! Tack för mig.

  Mvh

  • Hej, Raz. I grunden har vi nog samma inställning du och jag. Det gäller att hitta prylar som man tycker funkar. Vad som funkar är olika för alla dock. Det var nog huvudtanken bakom min spaning. Att reflektera lite och eventuellt hjälpa någon annan att välja eller välja bort prylar.

   Med lite flyt kan man nog hitta ett par skor som funkar till det mesta, men hittils har jag inte lyckats med det. Jag har samlat på mig fler skor än jag hade tänkt mig just för att jag inte visste vad jag letade efter från början. Nu när jag vet hade jag nog kunnat köpa bara tre par eller kanske ännu färre.

   Om det där med kläder. Ja det är absolut inte prislappen som avgör. Själv springer jag i en röd jacka från North bend(dam modell) som jag köpte på en rea hos Team sportia för 200 kronor. Funkar bra för mig. Dock skulle det vara kul att ha en knallgul med reflexer att ta fram nu mörkret.

   Själv skulle jag inte kunna ha flaska i handen för jag vill hålla telefonen i handen så jag kan byta musik, ta foton och annat när andan faller på.

   Angående mobil, GSP och teknik. Jag skulle inte klara att springa utan att ha en app som motiverar mig. Perfekt för mig, säkert helt onödigt för de flesta.

   • Raz

    Hej igen. Bra bra. 🙂 Apropå det där med reflexer. Jag har två “tjockare” löpartröjor av billighetsmärket More Mile som Startfitness saluför. De är KNALLgula och har reflexer. Kostar ca 100-150. De är så gula att de knappt går att ha dagstid…

    • Gillar du det märket? De kanske har någon billig gul jacka man kan prova. Fast nu tror jag inte längre jag behöver någon för pannlampan lyser nog upp mig som en fyr i vintermörkret.

     Har du bestämt dig för eller emot Hyper XC förresten?

 2. Raz

  De två gula tröjorna är det enda jag har från More Mile så så mycket mer vet jag inte… Ja, det lutar åt Hyper XC, sneglade lite på Saucony Kilkenny innan, men gillar Asics mer.

 3. Raz

  Och jag har flaskan under armen. Så jag kan prata i telefon, maila, smsa och twittra med andra handen när jag springer. 🙂 Det gäller att vara VÄRST!!! 😛

  • Det där låter ju väldigt obekvämt. Är det nån mjuk flaska? Kan inte säga mer on Hyper XC än det jag skrivit, ska bli intressant att testa när det kommer is och snö.

 4. Raz

  Det blev inga Hyper XC, jag blev sponsrad med ett par Icebug Anima BUGrip istället. Lite tyngre än mina Piranha´s som jag är van vid men 19 spikar i varje sula ger överjordiskt grepp!

Kommentera

Tema av Anders Norén