Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

Asics Hyper-XC, Dubbade skor, löparskor, New Balance M700 XCS, unboxing, video

Vinterskorna är här!

[youtube=http://youtu.be/pL9i-BvMC6A]Jag är inte den som köper julklappar i god tid, men i år är jag i alla fall förberedd för vinterns löpning i god tid. Efter ganska grundlig research i ämnet löparskor med zero heeldrop och bästa möjliga vintergrepp gjorde jag en beställning för ett tag sedan.  Jag valde New Balance M700 XCS som i allt väsentligt verkade vara samma sko som mina älskade Minimus Road och så kunde jag inte låta bli att testa Acics Hyper-XC. De här modellerna fanns överhuvudtaget inte att uppbringa i Sverige. Kontaktade New Balance kontor i Sverige, men de var helt kallsinniga till att hjälpa till och ta hem ett par. På nåt vis verkar de inte tro att det ska bli vinter och is år. Så jag beställde från Activinstinct i England. Idag(11 dagar efter beställningen) kunde jag hämta ut dem från posten. Kunde givetvis inte låta bli att packa upp dem med en gång.

Båda skorna är av typen cross country spiked shoes. De levereras med metalldubbar och ett verktyg för att skruva i dubbarna. Det verkar vara samma firma som tillverkar dubbarna för det är samma gängor och det går att använda New Balance “nyckel” till Asics eller tvärtom. Att skruva i och ur dubbarna är enkelt.


Asics Hyper-XC


Hyper XC är en unisexmodell som jag fick tag i färgen limegrön/vit/svart. Den är gjord i ett tunt nätmaterial som är lite glatt och plastigt. Förhoppningsvis betyder det att den är lite vattenavvisande. Vikten är låga 190 gram för en av mina 42,5:or. Den vita gummisulan har ett väldigt aggressivt mönster som på sina ställen mest ser ut som fyrkantiga gummidobbar och under framfoten finns även gängor för att skruva i sex stycken metalldubbar. Spetsen som sticker upp när man skruvat i metalldubbarna är 6mm lång. Mönstret i gummit är ungefär 5 mm djupt så dubbarna sticker inte upp mycket. Det ska bli intressant att se hur mycket gummit ger vika och exponerar metalldubbarna när man springer. Enligt mina mätningar är sulan cirka 13 mm tjock under framfoten och 17 mm tjock under hälen. Inte bra för mig som vill ha noll. Återstår att se om jag kommer att känna av de fyra millimetrarna eller inte när jag springer. Sulan är ganska böjbar och mjuk fram, men stelare under hålfoten och hälen.


New Balance M700 XCS

M700 XCS är en herrmodell som tillverkas i ett antal färger. Jag fick tag i ett par i den lite mysko färgen orange och blå. Modellen påminner mycket om Minimus Road fast i ett lite tjockare och mer fodrat meshtyg och med en annan sula. Sulan är 15 mm tjock både under framfoten och hälen. Äkta zero drop! Sulan är stelare än Asics framfot, men ungefär lika mjuk i häldelen. Mönstret är inte lika aggressivt som på Hyper-XC. Det finns gängor för att sätta i fyra metalldubbar under skon. Dubbarna är 5 mm långa, men de är placerade mer ytligt än på Asicsskon och sticker därför upp nästan 4 mm över det övriga mönstret på sulan. De lär fästa grymt i underlaget, hoppas de inte känns för mycket i foten också bara. Det tjockare tyget och sulan gör skorna lite tyngre än vanliga Minimus Road så mina väger in på 205 gram per sko jämfört med 159 för en Minimus. Men de är ändå väldigt mycket lättare än mina gamla Acics Gel Kayano på 357 till exempel.

Kommentera

Tema av Anders Norén