Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

1000 meter, Filmklipp, formtest, Konditionsträning, Löpning, New Balance Minimus Road, New Balance R00, pulsmätare, Runmeter, Träning, träningsdagbok, video, Video & Foto

Hur fan ser det ut egentligen?

Jag springer precis som jag tycker det känns bekvämt och har noll löpskolning. Efter att ha sett en hel del andra motionärer i löpspåret med minst sagt varierande stilar har jag börjat fundera på hur det ser ut när jag springer. För att besvara frågan fixade jag ett par videoklipp idag. Sprang  bort till bokhultet och gjorde inspelningen där för att i alla fall bjuda på vacker bakgrund. Jag sprang ett par korta sträckor och mätte snitthastigheten med runmeter. Det wobblade rejält upp och ner för appen är inte bra på att mäta snitt på kortare distanser så 3:00 kan likaväl vara 2:40 som 3:20. Men det viktigaste för mig var att se hur jag springer i lite olika fart. 4:30 är min normalfart just nu och “3minutersfarten” är maxspurt. Finns säkert massor av saker en löpcoach skulle vilja justera, men jag blev ganska lättad av att se att jag i alla fall inte ser ut som en totaltok som John Cleese skulle kunna göra en sketch på.

När jag gjort mina videosnuttar kände jag mig pigg och eftersom det ändå skulle bli ett rätt hackigt pass så fortsatte jag med att testa spurtuthålligheten. Satte som target i Runmeter att ligga mellan 3:00 och 3:30. Öste på i 3:10 i 300 meter, men det var en för hal och svängig stig att springa på med Minimus Road så jag avbröt och gick fram till en rakare grusväg. Joggade en bit på grusvägen, stannade, lät pulsen gå ner i 120 bpm och började om. Gick ut i 3:15-tempo första 300 meterna. Hade bränt mer kraft än jag trodde på min första avbrutna sträcka och kände att jag inte skulle klara många meter till. Saktade in till 3:30 som jag höll i drygt 400 meter till, sen blev det också för tungt i uppförslutningen och farten sjönk mer och mer tills jag passerade 1000meter. Då fumlade jag med att slå av runmeter och fick ingen bra avläsning för 1000meter, men det bör blivit 3:40 ungefär. Snittpulsen låg på 174 bpm och max till slut på 182 bpm. 1000 meter är en jävla plågsam sträcka så sen fick jag ta igen mig lite innan jag började springa hem. Det blev 2,6 plågsamma kilometer hem i snittfart 4:37 med tunga ben och snittpuls 166. Nu har jag  kollat på finalerna från Båstad och benen känns pigga igen, undrar hur de känns i morgon.

    Löpningen i siffror

  • Distans: 6000 m
  • Löptid: 0030:00 tim/min/sek
  • Hastighet: 0.2 km/timme
  • Tempo: 300:00 min/km
  • puls: 160 slag/min
             är 83% av maxpuls och 76% av HRR
  • Stegfrekvens: 172 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén