Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

löparskor, Löpning, New Balance Minimus Trail, New Balance MT00, recension

Recension av New Balance Minimus Trail 00

Jag köpte nyligen ett par New Balance Minimus Trail som komplement till mina Vibram Fivefingers för vinterns löpning. Jag har förstått att jag är en av de första i landet som äger ett par New Balance Minimus Trail 00 och på begäran gör jag härmed min första skorecension på bloggen.

Varför valde jag Minimus Trail som vintersko?
Jag hade två huvudkrav inför valet av skor för vinterlöpning. Ett av dem var zero heel drop d.v.s. en helt plan sula som inte lutar mellan framfot och häl. Det andra var att få så bra grepp som möjligt på snö och is. Betydelsen av heel drop debatteras livligt på webben och alla får ha sin åsikt. Jag har konstaterat att jag inte vill ha skor som är uppbyggda på något sätt och vinklar om mitt löpsteg eftersom det ger mig problem med knän och hälar. Mina Vibram Fivefingers har noll heel drop, men tyvärr släpper de in iskallt vatten mellan tårna när det är blött och det finns ännu ingen vattentät modell. Isgreppet är dåligt och sulorna är för tunna för att kunna dubbas så därför gick Fivefingers bort. Då riktade jag sökandet till de isdubbade orienteringsskorna på marknaden. Närmast kom VJ Bold med sina 4-5 mm heel drop. Efter en hel del velande satsade jag till slut på Minimus Trail som har noll heel drop och en unik sula med lite tjockare ”bollar”. Det var svårt att få fram exakta uppgifter på hur tjocka ”bollarna” är i sulan på Minimus Trail, men jag tyckte mig se att tjockleken skulle kunna räcka för att skruva i dobbar vid behov. Nu när jag har skorna ser jag att “bollarna” är olika tjocka. De tjockaste är 11-12 mm och de tunnaste bara 5-6 mm. Så man får välja rätt boll om man ska skruva dit metalldubb. Jag har inte haft behov än, men behövs det så kommer jag att testa.

Bra grepp på snö
Nu blev det inte många dagar med is i spåren så jag har inte skruvat i några metalldubb, men det ska nog gå om man väljer korta dubb. Utan dubb är sulan lika hal som vilken annan sko som helst, men håligheterna mellan bollarna i sulan gör att de fungerar som grova dobbar om man springer på inte allt för hårt packad snö. Då är greppet utmärkt. Sulan ger också riktigt bra grepp mot blöta och leriga banor.  Den mycket ovanliga sulan som ser ut som ett nätverk av små bollar har sina för och nackdelar. Imponerande positivt är att den känns slät när man springer. Jag hade förväntat mig någon slags knölighet. Greppet i sulan är väldigt bra på grus, asfalt och snö. På is är sulan lika snorhal som alla andra icke dubbade skor. En nackdel med sulan är att den är otät. När man springer på blöta underlag så går vätan igenom och man blir lite blöt. De släpper in mindre vatten än Vibram, men helt täta är de inte. En annan nackdel som den skarpögde kan se på bilden snett ovan är att det lätt fastnar grus i sulan.


Tunna och superlätta
New Balance Minimus Trail 00 är gjorda i ett material som är så tunt att man faktiskt kan se igenom det(se fingret på insidan på ett foto). Föga förvånande väger de därför bara 135 gram. Som jämförelse väger mina Vibram Speed 150 gram, mina klassiska Converse 475 gram och mina merinostrumpor 25 gram. New Balance Minimus Trail 00 är alltså ultralätta skor!

Inte perfekt passform
Jag brukar få höra att jag har smala fötter och jag har läst på en del löparforum att många tycker att New Balance skor är för smala i lästen. För min del passar skorna perfekt runt vristen och foten som helhet, men framme i tårna är det en helt annan femma. Minimus Trail är väldigt avsmalnande på utsidan av tåboxen vilket gör att mina yttersta tår viks inåt. Det är inte helt lyckat faktiskt. Jag har på bilden till höger markerat med vitt var mina tår skulle ligga om de fick frihet till det . Som jämförelse har jag inte samma problem med Merrell Trail Glove som är generös i framfoten.

Löpkänsla och slutsatser
Skorna har många fördelar. De är väldigt lätta, greppet är bra på de flesta underlagen och de sitter väldigt bra runt foten och löpkänslan är fin. Det känns faktiskt lite fel att gå i skorna så jag tar gärna ett par löpsteg även när jag tänkte promenera. Nackdelarna är att sulan är inte vattentät och tåboxen är avsmalnande och viker in tårna för mig. De har med andra ord inte riktigt funkat i alla avseenden och troligtvis kommer jag att gå tillbaka till mina Vibram Speed när det blir lite torrare ute. I Sverige kostar de ungefär 1200 kronor. Jag beställde mina från en butik i England för drygt 700 kronor inklusive frakt. Om de är värda priset återstår att se när jag sprungit fler mil och kan uttala mig om hållbarheten.

Kommentera

Tema av Anders Norén