Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

Idrottskada, Löpning, Skaderehabilitering, träningsdagbok

Vibram och jag

Tre gånger har jag varit på väg att spela tennis och tre gånger har regnet satt stopp denna veckan. Så istället har jag lufsat(eller vad man kallar löpning i 5min/km tempo) runt motionsrundan i mina Vibram FiveFingers. Vilket fick mig att tänka på att de är värda ett par rader i sig.

Jag skaffade mina första Vibram KSO för två år sen för att ha när jag paddlar runt och fiskar. Då valde jag dem för att de var smidiga, hade bra grepp och kunde tvättas i tvättmaskin(stor fördel om man får gäddslem på). De var perfekta till fisket. Sen visade de sig vara praktiska att ha när man klipper gräs.

1999 kollapsade mina hälar och ett knän när jag spelade beachvolleyboll. Sen kunde jag varken gå eller springa, knappt ens stå och diska utan att smärtan fick ögonen att tåras. Läkarna ordinerade vila och jag blev bara fetare och fetare.  Det såg ut som att jag som alltid varit en smal, lätt, klenis skulle bli en trög gammal tjockis.

I fjol när jag försökte spela lite tennis på skoj för att det inte plågade hälarna så mycket fick jag skadeproblem och läste på en del om fot och knäskador. En ny rehabmetod som dök upp var barfotalöpning. Tanken med barfotalöping är enkel – vi föddes utan gympaskor och därför gör dämpade gummikolosser saker med vår anatomi som inte är helt bra. I mitt skadeelände tyckte jag inte att jag hade något att förlora så jag började springa barfota i mina Vibram(som är det närmaste barfota man kan komma utan att vara barfota). Och till min häpnad får jag inga problem med hälar eller gamla knät i Vibram. Så nu har jag blivit fäst vid dem. Första rundan var bara 500 meter, men jag fick rejäl träningsvärk i vaderna ändå. Sedan dess har det blivit mer och mer.

Kommentera

Tema av Anders Norén