naturligasteg

Steg för steg, krona för krona, en löpares kamp mot cancer

Spring mot cancer

Springmotcancer.se är mitt initiativ till att stötta de som drabbas av cancer nu och i framtiden. Jag kommer själv att bidra med pengar och jag hoppas kunna inspirera fler till att bidra. Konceptet är väldigt enkelt. Bestäm hur mycket du själv vill bidra med och swischa in beloppet till en insamling som bekämpar cancer på något sätt.

Varför springa mot cancer?

Givetvis kan man bidra med en slant mot cancer utan att springa, men jag har valt att springa mot cancer av följande skäl:

  • Forskningen har länge sett att motion minskar risken för många cancertyper. Det kommer nu även forskningsresultat som pekar på att motion även kan ge positiva effekter under en pågående cancerbehandling .
  • Genom att lägga en eller flera kronor per kilometer man springer(eller går) till en insamling som aktivt verkar för att bekämpa cancer bidrar man även till den gemensamma kampen.
  • Kombinationen att både springa för sin egen skull och ha ett mål att samla in till ger ett mål man kan följa upp som kan sporra lite extra att ge sig ut när det är mörkt och motigt. Det skapar en fin självförstärkande spiral.

Min story och mitt engagemang

Våren 2014 sprang jag mina längsta rundor någonsin. Jag kände mig i bra form och siktade framåt mot längre och snabbare rundor. En mara låg i planen och milen på sub 40 också. Det enda som störde mig var att jag ibland blev dålig i magen när jag sprang. I juli började jag känna att trots bra träning dalade formen vecka för vecka. Den trenden höll i sig över 2015 och hösten 2016 började jag må allt mer illa i magen och uppsökte läkare. Efter ett par undersökningar och en plågsam tarmröntgen konstaterades att jag hade en tumör i tjocktarmen. Jag fick svara på många frågor och enkäter om livsstil och andra sjukdomar. När en av kirurgerna inför operationen ännu en gång gått igenom enkäten där jag kryssat i att jag i princip aldrig varit i närheten av sprit, tobak eller de andra faktorerna i frågebatteriet och dessutom tränat 2-4 pass i veckan, skakade han lite på huvudet och sa:


Vi ser patienter som får cancer utan att någon koppling till kända riskfaktorer. Tyvärr, du är en av dem som haft otur, vem som helst kan drabbas. Men det är ändå positivt att du har tränat. Du kommer att ha nytta av din kondition under behandlingen.

Cancerdiagnosen förändrade förutsättningarna för min löpning totalt. Först blev jag avrådd från löpning tills det var klarlagt vad mina magproblem berodde på och träningen fanns inte med i tankevärlden när behandlingen började. Jag fick gå igenom en kortare strålbehandling och ett antal operationer under 2017 och större delen av 2018. Jag fick uppleva hur det är att vara på konditionens absoluta nollpunkt och bara klara av att gå fem steg.

Nu är jag tillbaka efter avslutade behandlingar och jag är väldigt tacksam mot alla läkare och sjuksköterskor som gjort sitt bästa för min skull. Ett stort tack till dem. Med gällande kunskap tror jag inte att jag kunde fått bättre behandling, men det går inte att blunda för faktum. Att bota cancer med kirurgi har ett pris. I mitt fall blev det tvunget att operera bort ändtarmen. För det mesta fungerar det ok, men jag tål inte längre att äta mat som varmhålls (inga mer lunchbuffe’er) och vissa rätter reagerar min mage på som en mindre maginfluensa. Jag har inte helt lyckats räkna ut exakt vad, men lasagne, raggmunkar och potatisgratäng ligger med på min svarta lista nu. Fysisk aktivitet verkar fungera bra. Hittils har magen inte strejkat när jag sprungit. Jag är nu uppe i att springa cirka 15 km utan problem. Det verkar faktiskt även som att magen blir stabilare efter jag sprungit. När jag kommer upp i dubbla distansen(vilket jag behöver för att klara Stockholm Maraton och Lidingöloppet) behöver jag antagligen äta under tiden. Ska bli intressant att se hur det fungerar.

Insamlingen Spring mot cancer

Cancerforskningen går framåt. Många genombrott görs. Jag hoppas att fler cancertyper och cancerpatienter kan behandlas med immunförsvarsterapi och liknande mindre destruktiva metoder framöver och förlora delar av av sin kropp i kampen mot cancer. Därför har jag skapat en egen insamling som jag kallar Naturligastegs femma mot cancer.

Genom min insamling lägger fem kronor för varje kilometer som jag springer till Cancerfonden.

Jag har aldrig deltagit i några löpartävlingar förut, men i år tänker jag ställa upp i en del större lopp för att uppmärksamma “Spring mot cancer”. Vill du veta vilka lopp så titta i min tävlingskalender för 2019.

För att uppmärksamma insamlingen ännu mer och få fler att ge ett bidrag kommer jag att springa i egendesignade kläder. Klädföretaget Owayo har utsett mig till ambassadör och skänker bekostar därför mina kläder för i år. Kläderna ser du nedan. Det är inte klart ännu, men jag hoppas att det ska bli möjligt att erbjuda dig och andra vill vara med i kampen mot cancer att beställa ett eget plagg.


Insamlat belopp till cancerfonden hittills:

2890 kronor

Så här kan du bidra

Swish:a BESEGRA 22542 till 90 1951 4.

Om du vill se ditt bidrag i insamlingen kan du skriva namn eller något annat i meddelandet också . Annars blir din gåva presenterad som anonym.

Du kan se alla bidrag som lagts till insamlingen på sidan
Spring mot cancer på cancerfonden.se.

Tema av Anders Norén