Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

Distansrundan – säkert och enkelt!

Superenkelt, men ändå en svår utmaning!

 • Starta inte samtidigt som någon annan
 • Spring samma runda som alla andra
 • Håll avstånd till andra personer
 • Jämnast tempo över hela distansen vinner

Varför denna udda tävlingsform?

Det inte blir inga vanliga löpartävlingar i vår på grund av risken för spridning av Covid-19. Men det behöver inte betyda att man inte kan ge sig ut och springa, men ska man tävla behöver det ske på ett sätt utan att man ligger nära andra personer. Det kan göras virtuellt på skilda platser eller på samma plats med lite distans.

Distansrundan går ut på att du springer samma runda som andra, väljer ditt eget tempo och visar hänsyn. För att det inte ska uppstå klungor under loppet väljer varje löpare vilken tid hen vill springa på och startar sedan på en egen tid i rätt fartgrupp.

Vinst till bäst genomförd runda!

Den som bäst håller sitt tempo för varje kilometer av rundan vinner. Läs mer längre ner under regler.

Fokus på säkerhet och ansvar
Distansrundan är en utmaning i att hålla en bestämd jämn fart. Snabbast vinner alltså inte. Det är ett event för att inspirera jämnhet och inspirera till träning. Du ansvarar för att genomföra eventet på ett säkert sätt. Eventets regler är till för din säkerhet och samhällets bästa.

Egen support

Vi kan tyvärr inte erbjuda någon dryck eller så av smittskyddsskäl. Det kommer inte heller att finnas funktionärer på plats. Start/Mål kommer att smarkeras upp, men du ansvarar själv för att du förstår hur banan ser ut. https://naturkartan.se/sv/vaxjo/bokhultet

Startplats och rutt

Startplatsen är vid Vallens båthamn vid Södra Bergundasjön i Växjö. Målet är vid samma plats lite längre upp för att skapa så gott om utrymme som möjligt. Rutten går genom bokhultet och runt Södra Bergundasjön. Du kan ladda ner rutten från Strava på den länken eller se rutten i videon.

Starttider

Första tiden börjar 09:00 och sedan fortsätter det med tider fram till 16:44. Du väljer själv din starttid, för att undvika att du väljer samma som någon annan rekommenderas att du skriver namn på önskad tid. Du hittar alla starttiderna i det här GoogleDokumentet där du också kan skriva upp dig på en tid.

Distansrundans regler

 • Alla startar från samma plats.
 • Alla startar individuellt på EGEN starttid.
 • Alla löpare ansvarar för att anlända till startplatsen i Rätt tid! Kommer du till startplatsen för tidigt håll minst 3 meters avstånd till andra löpare.
 • När du springer håll minst 3 meters lucka till löparen före dig, gärna mer.
 • Håll ditt tempo. 
 • Du får inte springa snabbare än ditt tempo.
 • Du får inte springa långsammare än ditt tempo.
 • Du får endast passera andra löpare om de går åt sidan så att du kan passera dem med minst 1 meters avstånd.
 • Om du inte kan hålla ditt tempo måste du gå åt sidan så att andra löpare kan passera dig med minst 1 meters avstånd.
 • Varje deltagare ansvarar för sitt eget tempo.

Start och genomförande av Distansrundan

 1. Planera så att du är i närheten av den skyltade startplatsen Tunneln “Vallen” mellan Växjösjön och Södra Bergundasjön. Startplatsen är uppmärkt med Växjö löparklubbs flaggor – Start/Mål – på båda sidor.
 2. Starta på din tid.
 3. Följ skyltningen eller GPS-rutten (länk här)
 4. Du går i mål när du passerar flaggorna. (Glöm inte att stoppa din tidtagning)
 5. När du fullföljt loppet, lämna målområdet så att det inte bildas en folksamling.
 6. Ta gärna en selfie och dela med dig av upplevelsen i Sociala medier (på Distansrundans Facebook-grupp till exempel).

Tips:

 • Använd gärna löparklocka eller app i mobilen för att hålla ditt tempo.
 • Välj hellre ett lägre tempo som du kan hålla än att chansa på att välja ett för högt tempo.
 • Om du inte har egen klocka eller faller ur ditt tempo försök att hålla tempot genom att ligga på ett lagom avstånd till löparen före dig.
 • För dig som väljer att gå rundan så är 10 min/km ganska rask gång och 12 min/km är ett mer långsamt flanerande.

Anmälan

Du anmäler dig genom att gå in i nedanstående Google dokument. 

 1. Skriv ditt namn på en ledig tid du vill starta i den här listan
 2. Swisha in valfritt belopp som startavgift till Växjö Löparklubb (1236836415). Märk inbetalningen med namn och Distansloppet11april2020. Beloppet stöttar din lokala förening och bidrar till kommande lopp i framtiden och träningar.

Jämnast fart den 11 april vinner ett linne!

Vid premiären kommer jag att dela ut ett Stoppa-Corona-linne till den deltagare som bäst hållit sin valda hastighet under hela rundan. För att delta i tävlingen måste man starta på sin utsatta tid på angiven startplats och logga hela rundan med Strava (appen finns gratis till både mobil och löparklockor). Deltagaren måste följa loppets regler. Det är inte tillåtet att stanna och pausa tidtagningen. Farten ska hållas så jämnt som möjligt hela tiden. Deltagaren dras av de som registrerats genom skicka in ett bidrag till Växjö Löparklubb med swisch senast klockan 23:00 11 april 2020, minsta belopp för att delta i tävlingen om ett linne är 20 kronor.

Jag kommer att bedöma helheten för att hitta den som med minst avvikelser hållit sitt tempo över hela distansen. Jag kommer att vara enväldig domare. Vinnaren meddelas på här på www.springmotcancer.se de närmaste dagarna efter loppet.

Stötta distansrundan, sponsra ett linne

Den som vill stötta arrangemanget kan betala för ett linne som delas ut som vinst till deltagare som hållit tempot bra i tävlingen. Det går också bra föra ut budskapet om distans genom att köpa ett Stoppa-Corona-linne för eget bruk. Kostnaden per linne är 250 kronor och täcker tillverkningskostnaden. Tillverkningskostnaden för linnet var 250 kronor. Kontakta mig i gruppen Springmotcancer på Facebook eller via mail på naturligsteg@gmail.com.

Spring i Stoppa Corona-linne

Om du vill göra det extra tydligt för andra att uppmärksamma betydelsen av att hålla avstånd kan du köpa i ett “Stoppa Corona-linne”. Skicka ett mail till naturligasteg@gmail.com så får du mer information om storlekar och var du kan hämta ut ditt plagg. “Stoppa Corona-linne” kostar 250 kronor.

Tema av Anders Norén