naturligasteg

Steg för steg, krona för krona, en löpares kamp mot cancer

Att springa med stomi

De flesta i vårt samhälle vet nog inte vad en stomi är. För dig som inte vet det ska jag i korthet förklara vad det är nu. Man kan drabbas av olika besvär med magen och om det inte går att bota med kost eller medicinering blir lösningen att ta bort den sjuka delen med ett kirurgiskt ingrepp. När man plockar bort en bit av tarmen brukar man få en stomi. Den kan vara temporär eller permanent. En stomi är att man gör ett hål i buken och leder ut tarmen där istället för genom anus. För att samla upp avföringen sätter man en stomipåse där tarmen leds ut.

Så här kan en stomipåse se ut.

Kan man motionera? Kan man springa med en sådan påse på magen? Ja, det kan man. Jag hade en tillfällig stomi på magen i nästan ett helt år. Den sitter fast med ett lim som fäster förvånansvärt bra och om man inte ger sig iväg med en fylld tung påse går det fint att springa. Jag gjorde flera längre rundor med min stomipåse. Om du har tankar eller funderingar kring hur det fungerar får du gärna höra av dig till mig. Och om du är i närheten av Växjö så ställer jag gärna upp som sällskap på en löprunda eller promenad.

Läs mer om mina löprundor med stomi i bloggen från 2017, t.ex. detta inlägget

Tema av Anders Norén