naturligasteg

Steg för steg, krona för krona, en löpares kamp mot cancer

Om denna bloggen

Jag startade min blogg som ett enkelt verktyg för att hålla reda på mina träningsresultat, men den fick en annan betydelse efter att jag gått igenom en cancerbehandling.

Hej, läsare.

Om du söker svar på någon av frågorna;
Vad är detta för en blogg?
Varför finns bloggen?
Vem skriver bloggen?
, så har du kommit rätt nu.

Vad är naturliga steg för en blogg?

Bloggen Naturligasteg började som är en blogg i ordets ursprungliga mening – en dagbok. Jag skapade den för att hålla reda på mina träningsresultat. Alla händelser, små som stora, dåliga som bra. Ambitionen var och är att försöka skriva om detta objektivt och osminkat. Jag har drivits av att hitta ett sätt att kunna springa på ett hälsosamt och trivsamt sätt. Under resans gång har jag provat nya prylar och tekniker som verkat lämpliga för mig. Utfallet har jag presenterat i form av recensioner. Detta finns fortfarande kvar, men inför 2019 har min löpning och bloggen fått en ny dimension. Från och med ny springer jag som en del i kampen mot cancer.

Varför finns bloggen?

Jag skapade bloggen 2011. Jag hade tidigare en blogg om motionstennis, men efter att jag slutade med tennis och övergick till att springa kändes det som ett helt naturligt steg att lägga ner min gamla blogg och byta namn. Det gav också inspiration till bloggens namn Naturligasteg. Den startade som en personlig personliga träningsdagbok för min löpning. Huvuddelen av bloggen utgörs fortfarande av mina träningsanteckningar.

I november 2016 ändrades förutsättningarna radikalt när jag fick veta att jag hade en cancertumör i ändtarmen. Så hela 2017 och större delen av 2018 blev en resa av behandlingar och rehabilitering. Nu är jag tillbaka igen efter cancern, men jag har blivit av med en del av tarmsystemet och fått en del insikter i cancervärlden. Så därför kommer jag framöver att försöka göra mitt bästa för att stötta andra som har fått eller har haft cancer. Jag vet inte exakt hur, men jag hoppas kunna träffa på och göra något för andra genom att synas och samla in till cancerfonden.

Fram till 2019 har jag drivit bloggen helt med egna medel som en del av min hobby. Bloggen och löpningen är fortfarande min hobby, men under 2019 kommer jag att springa i kläder som jag får från Owayo. Det gör jag för att kunna få mer uppmärksamhet till insamlingen springmotcancer. Att få kläderna betyder att jag istället kan lägga mina pengar på resor och startavgifter för insamlingen. Det kommer alltså inte att ge mig några inkomster, det är bara ett sätt att minska utgifterna.

Vem skriver bloggen?

Jag är en 45årig motionslöpare. Jag har en brokig idrottsbakgrund på lägre nivå som både spelare och tränare i innebandy och volleyboll. I huvudsak har jag spelat BeachVolleyboll. Jag tyckte det var förbannat roligt, men min bristande längd bidrog till stor del till att jag sällan lyckades mig förbi förbi kvalet och in i slutspelet. 1999 fick jag lägga ner beachvolleyn på grund av kroniska hälsmärtor.

Av en slump köpte jag ett par Vibram Fivefingers 2009. De botade mina sedan 1999 “kroniskt” skadade fötter och knän och gjorde att jag kunde börja springa. Idag är jag fri får de gamla smärtorna i hälarna och knät. Som bäst sprang jag cirka 30 kilometer fördelat på två till fyra rundor fram till hösten 2016. Då fick jag cancerdiagnosen. 2017 och 2018 blev rehabår med fokus på att lämna sjuksängen, börja gå och sen kunna springa igen.

Kort om mig som löpare

En typisk runda är mellan 8 och 12 kilometer lång och jag har som längst sprungit lite över tre mil. Favoritunderlaget är släta stigar av löv eller trampad jord. Jag gillar inte att springa på asfalt och jag är värdelös på väldigt steniga och knöliga stigar. Jag springer absolut mest i Fivefingers, men även i andra minimaliska löparskor.  Löpning för mig är motion. Jag trivs bäst när jag mal på i lagom tempo, solen skiner och fåglarna kvittrar. Tyvärr har jag också ett alterego. En slags löparhulken som bor i mig. Hipp happ dyker tävlingsmonstret upp. När monstret tar över finns inga gränser. Då kan jag få för mig dumheter som att springa ikapp med cyklister till exempel. Dessa tokiga påhitt slutar tyvärr ibland med att jag drar på mig diverse småskador.

Naturliga steg mot cancer

Jag är i grunden samma person, men formen tog en dipp ner till den absoluta nollpunkten i samband med cancern så nu har jag hittat ett nytt mål med löpningen. När magen tillåter kommer jag att försöka vara med i så många offentliga sammanhang som möjligt. Mitt fokus nu är att stötta alla cancersjuka och bidra till Cancerfonden. Jag hade önskat att jag själv kunnat behandlas med immunförsvarsterapi i stället för kirurgi. Det vore kul att få uppleva någon typ av icke destruktiv terapi kan bli standard för att behandla de flesta former av cancer så att färre drabbas av kroniska följdverkningar.

Mitt engagemang för kampen mot cancer har nu landat i att jag under 2019 kommer driva kampanjen springmotcancer.se

4 Kommentarer

 1. Daniel

  Kul med en minimalistisk blogg! Du borde skriva om löparsandalerna från born-to-run som äntligen kommit till Sverige http://www.lunasandals.se

  • Hej och tack, Daniel.

   Jo, det finns massor av prylar och skor jag skulle vilja prova. Detta är ett bra exempel. Tyvärr har jag inte ekonomi att köpa in allt som är intressant och min blogg är nog för lite och oansenlig för att de ska skicka recensionsexemplar. Men kommer jag över ett par ska jag så klart prova.

 2. Tack för bra blogginlägg.

  Här kommer ett tips om det annorlunda loppet 6 sjöar lördag den 12 aug. 5-10-21-42 km. Alla lopp går runt minst en sjö och upp till 6 sjöar. Start och mål i Fjällnora öster om Uppsala.

  Jag är en av de som arrangerar.

  http://facebook.se/6sjoar

Kommentera

Tema av Anders Norén