Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

Altra Escalante 1.5, Stryd, Stryd power plan, träningsdagbok, Träningsupplägg

Power Plan med Stryd!

Idag sprang jag första gången med en plan. Planen kom från Stryds workout app och det ser riktigt lovande ut.

Den som följt mig senaste året vet att jag haft en hel del strul med min Stryd footpod. Den har tappat bort farten mitt i mina rundor och tempot har wobblat runt när jag använt den med min Garmin 245a. Häromdagen släppte Stryd planer för sin Workout app till Garmin.

Vadå nytt med planer? Alla lägger väl upp en träningsplan med olika pass i Strava eller någon annan kalender tänker du nog nu. Inte jag, jag har varit mycket för planer alls, men nu med Stryds nya planer i workout appen blev jag intresserad.

Konceptet är ganska enkelt. Man väljer distans man vill träna mot, hur ofta och hur många timmar i veckan man vill träna. Utifrån det så lägger Stryd upp ett förslag där passen justeras i förhållande till löparens kapacitet och sedan får man ett upplägg att följa. Istället för att hålla vissa tempo så ska man hålla sig inom ett visst effektspann (power) i watt. Effektsiffrorna för passen ska sedan justeras automagiskt efterhand som man utvecklas som löpare. Det lät smidigt och intressant och fick mig att installera appen och trycka in en plan.

Först valde jag en plan för att träna mot Göteborgsvarvet i 2021(om det blir av). Men när jag såg planen insåg jag att kommande månaden i princip bara skulle innehålla lätta kom igång pass. Så jag skruvade om planen till att sikta på ett fiktivt lopp om en månad. Den nya planen visade en intressant mix av långpass, stegring, tröskel, fartlek och intervallpass. Den tog jag.

Planen började med ett lätt pass på 50 minuter idag. Jag slog på appen och den visade att jag skulle hålla mellan 179 och 191 watt. Kanske snart insåg jag att det inte var lätt att hålla. Minsta lilla motlut så sköt power upp över 200 och i nedförslut dippade det under 170. Varje gång jag hamnade utanför så pep klockan. Så jag fick ägna stor energi åt att titta på klockan och försöka matcha min fart. Nästa pass ska jag välja så att tempot inte mäts direkt utan som ett snitt över 3 eller 5 sekunder. Det är förhoppningsvis lättare att hålla.

När jag kom hem kollade jag min loggfil och den såg mycket bättre ut än mina tidigare loggar via Garmins standardapp. Där det brukar visas hack med väldigt låg fart visade nu bara en superkort spik med pace noll. Alltså tydligt att något loggats fel, men inte ett värde som smetas ut och förstör kurvan.

Så från att nästan varit redo att lägga min Stryd på hyllan blev jag nu mycket positiv. I morgon är det en timma fartlek på programmet. Ser trevligt ut.

Statistik för möten

Flanörer
Håller sin sida/lämnar plats vid möte = 11
Tar upp hela vägen = 4 (4 unga kvinnor som gick i bredd)

Mountainbikecyklister
Behärskad fart med kontroll = 0
Hänsynslösa och farliga = 0

Hundägare
Kopplad hund = 1
Hund i väldigt långt koppel från ägaren hund = 0
Lös okontrollerad hund = 1

  Löpningen i siffror

 • Distans: 7590 m
 • Löptid: 00:50:00 tim/min/sek
 • Hastighet: 9.11 km/timme
 • Tempo: 06:35 min/km
 • puls: 139 slag/min
           är 72% av maxpuls och 60% av HRR
 • Förbränning: 495 cal
 • Stegfrekvens: 168 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén