Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

Altra Vanish-R, känsla = normal, Stockholm Marathon, träningsdagbok

“Det gör alltid ont”, sa Mats

Utan Corona skulle många ha sprungit Stockholm Marathon idag. Såg på Facebook att Susanna och Patrik skulle springa en massa varv runt Växjösjön istället. Så jag styrde om min vanliga lördagsrunda för att göra dem sällskap.

De skulle springa en egen variant av 24 timmars backyard. Så länge varken kan eller vill jag springa, men nåt varv kunde jag ju haka på så att de skulle få lite sällskap. Plockade på mig ryggsäcken och 360kameran också. Kanske skulle det bli något värt att göra en vlogg av.

Det var soligt, små moln gled över himlen och en lätt bris blåste när jag började springa mellan husen. Helt perfekt väder. De skulle starta sina varv från simhallen varje timme. När jag kom till sjön var klockan tio. Jag var crika två km från simhallen. Valde moturs och hoppades att möta dem på vägen. Utan att ha sett till dem passerade jag Simhallen tre kilometer senare och började fundera på om jag skulle stanna och vänta på den eller bara springa hem. Medan jag övervägde det passerade jag utegymmet vid Kampen. Då ropade någon, “Andreas, ska inte du vara med?”. Jag tittade upp och under ett tält satt ett gäng utspridda. Det var Marie Vorrei som jag jobbat med tidigare som ropat på mig.

Det var en man som fixat ihop ett 24timmarsevent för de som hade lust. Susanne och Patrik hade hoppat på eventet och de var inte ensamma. Räknade inte men det var nog cirka 30 personer som var med och sprang och ett par personer som supportade med lite mat och Marie stod för massagen. Precis när jag förstått upplägget startade en kille och jag hakade på honom. Han satte iväg i hög fart så jag fick maxa för att komma ikapp. När jag kom ikapp så undrade jag om han tänkte springa ikapp klungan. Det var inte tanken, han kände bara för att springa på lite. Vi sprang ett varv på strax under femfart.

Efter varvet gjorde jag ett par små intervjuer med arrangören och deltagarna. Vid nästa start hamnade jag jämte en man som omgående började att gå. Det tyckte jag var intressant så jag slog följde med honom och undrade varför han gick. Förklaringen var helt logisk. Rundan var bara 4,4 km lång och med start varje timme tyckte han det var bättre att gå än att springa och sen stå och vänta i 30 minuter.

Under det följande varvet sprang jag i sällskap med Örjan Vorrei som också varit en kollega till mig och Morgan Sporre från löparklubben. Efter det varvet efter såg jag tre män i högre tempo än övriga gruppen som fortsatte när vi gick i mål. De hade strategin att springa två varv per timme när övriga sprang ett varv. Med tanke på att rundan bara var 4,4 km så blir två varv 8,8 km. Med tempo 5:40 så tar det 50 minuter. Lät helt rimligt faktiskt så jag tänkte hänga med dem lite senare.

Under nästa varv sprang jag en bit med Mats Korner. Han är triatlet och en stark löpare. I vårt samtal om inställda lopp och annat så sa jag att jag inte planerat några maror för det var för plågsamt i fjol. Då sa han, “Är man i dålig form så plågar man sig runt och är man i bra form så vill man ösa på och få en bra tid. Lopp är alltid jobbigt. Annars måste man vara i bra form och ta det lugnt, men vem gör det?”.

Efter detta varvet hettade det under höger fotsula. Hittade en liten pinne i skon som hade fastnat i limmet mellan skon och innersulan och nästan skavt hål på skinnet. Plockade ut pinnen, tejpade foten och bestämde mig för att följa med halva nästa varv och sen springa hem. Under den halvan sprang jag och pratade lite med arrangören.

När jag lämnat gruppen på väg hem konstaterade jag att det sved under framfoten, jag var trött i ryggen av ryggsäcken och bestämde mig för att gå sista kilometern hem. Resten av dagen hade jag lätt huvudvärk och var allmänt seg. Mats har rätt, lopp är alltid jobbigt på något sätt.

  Löpningen i siffror

 • Distans: 22780 m
 • Löptid: 02:32:19 tim/min/sek
 • Hastighet: 8.97 km/timme
 • Tempo: 06:41 min/km
 • puls: 149 slag/min
           är 78% av maxpuls och 68% av HRR
 • Förbränning: 1516 cal
 • Stegfrekvens: 160 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén