Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

Altra Vanish-R, Backlöpning, elljusspåretTeleborg, Stryd, träningsdagbok

Hur mäter klockor och footpods egentligen?

För flera veckor sedan började pacen i min löparklocka hoppa runt nervöst mellan 4 och 9 min/km när jag försökte hålla en jämn fart kring 5:30. Det ledde till att jag rapporterade in felet. Gänget bakom Stryd(footpodden jag har) bad mig testa en ny version av mjukvara. Ett varv igår räckte inte så jag jag mig iväg för att springa fler varv idag.

Problemet verkar dyka upp tydligast vid fartökningar och i backar. Första varvet gick jag in för att hålla 5:30 både på flacken och i backarna. Andra varvet försökte jag hålla mig så nära 5:00 som möjligt. Jag tyckte jag gjorde ett rätt bra jobb. Mätdatat höll inte med. I nedförsbackarna tycker footpodden att jag slackar ner till gåfart.

Efter de två jämna varven sprang jag två varv till. Ett varv där jag sprang som jag brukar. Lite långsammare uppför och så får benen gå lite fortare nerför. Och sist så sprang jag ett varv där jag öste på allt vad jag kunde i nedförsbackarna.

Tempoavvikelsen blev mindre när jag öste på, men det loggades konstiga hack i fartkurvan i alla hastigheter. Det fick mig att börja undra hur distans och fart egentligen mäts. När jag köpte min Stryd footpod så var det i huvudsak för att få mätdata från löpning inomhus där GPS inte fungerar alls.

Jag har hela tiden utgått från att Styden mäter oberoende av GPS med någon slags ekvation från stegfrekvens och steglängd och mäter den faktiska sträckan mina fötter rör sig enligt linje C i min skiss nedan. Att en GPS klocka skulle mäta distans och hastighet utan att bry sig om lutning känns begriplig efter som det bygger på satelliters signaler som ser sträckan fågelvägen som linje A, Möjligen skulle den väga in kända punkter och räkna ut någon diagonal typ linje B.

Eftersom sträckan i en nedförsbacke sett från ovan blir kortare än den diagonala sträcken man faktiskt rör sig skulle det kunna förklara att pace sjunker i nedförsbacke. Men är det så? Jag vet inte, men hela grejjen känns konstig.

Nån mer som reflekterat över detta? Skulle vara intressant att veta.

På tal om saker som inte fungerar så bra längre måste jag lyfta upp att jag tycker det är tråkigt att Strava flyttat över fler funktioner till sin betalversion. Jag tycker det är helt ok att företag har en modell där man har en enklare gratisversion och betalda versioner med mer funktioner i, men jag tycker inte det känns fair att flytta funktioner från en version till en annan efter flera års användning. Fult Stava.

  Löpningen i siffror

 • Distans: 9520 m
 • Löptid: 00:49:03 tim/min/sek
 • Hastighet: 11.65 km/timme
 • Tempo: 05:09 min/km
 • puls: 161 slag/min
           är 84% av maxpuls och 77% av HRR
 • Förbränning: 609 cal
 • Stegfrekvens: 177 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén