naturligasteg

Steg för steg, krona för krona, en löpares kamp mot cancer

4,7 Från Sjön till till Vattentornet, Backlöpning, sol, träningsdagbok, Vibram FiveFingers Speed

För bra för att vara sant

Bokarna lövas, aplarna är sprängfyllda med rosavita blommor och körsbärsträdens blomblad snöar ner. Bästa tiden på året enligt mig!

Femton grader varmt, sol och lätt vind. Perfekta förutsättningar för löpning idag alltså, men även om det regnat småspik hade jag nog sprungit idag. Som bekant har jag kontaktat både Garmin och Stryd angående de konstiga hacken i mina tempokurvor. Garmin svarade att jag skulle testa att återställa klockan och lite annat. Rätt irriterande faktiskt eftersom jag tydligt beskrev att jag gjort en total fabriksnollställning och lite annat. De verkar inte ens läst felet utan bara skickat nåt standardsvar. Gänget bakom Stryd däremot hade tittat på loggarna och tagit fram en betaversion de ville jag skulle testa. Så givetvis laddade jag ner den versionen till Footpoden.

Satte Stryden på foten. Synkade den med Garminklockan och valde backigast tänkbara runda för tempofelen har synts tydligast i backar.

Gav mig iväg i femfart, men fick sänka till 7 i första riktigt branta backen där det var gott om småsten som skar in i foten genom mina tunna Fivefingerssulor. Efter att ha tassat mig uppför grusbranten höll jag mellan 5 och 5:30 i stigningen på asfalten upp mot vattentornet. Efter två kilometer kom jag till det branta stigningen upp mot vattentornet. tryckte på en del i backen och höll några sekunder över fem minuter i snitt.

I nedförsbacken från vattentornet och hemåt där loggningen spårade ur helt sist tryckte jag på rejält och inledde med en hundring i tre blankt. Sen tog jag det lite lungare och lät steget flyta på i fyrafart en femhundring. Sista två kilometerna hel höll jag ungefär 4:30. Maxade kanske 25 meter före jag knäppte av klockan. Enligt loggen peakade jag en bit i 1:41 min/km. Alltså 10 sek på hundra. Känns helt osannolikt som jag kämpat för att ens peka mig under 3min/km. Bara för skojs skulle ska jag ta och springa 100 meter på bana nån gång och se vad maxspeeden egentligen är.

När jag tittat på loggarna slog det mig att Garmins och Stryd såg identiska ut idag. Vid närmare check såg jag att tempot i klockan inte hämtades från Stryd. Så jag får göra en ny testrunda i morgon.

  Löpningen i siffror

 • Distans: 4780 m
 • Löptid: 00:23:42 tim/min/sek
 • Hastighet: 12.1 km/timme
 • Tempo: 04:57 min/km
 • puls: 158 slag/min
           är 82% av maxpuls och 74% av HRR
 • Förbränning: 291 cal
 • Stegfrekvens: 178 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén