naturligasteg

Steg för steg, krona för krona, en löpares kamp mot cancer

1000 meter, Altra Vanish-R, formtest, nytt pb, träningsdagbok

Vidrigt jobbiga meter

Den sköna avslutningen på fredagens runda väckte tanken på att testa hur fort jag kan springa sista kilometern hem om jag inte har en längre sträcka i benen. Så idag gjorde jag ett test.

Jag joggade kilometern bort som uppvärmning. Stretchade lite och tömde småsten ur skorna. Kände en obehaglig nervositet. Inte känt samma obehag på väldigt länge. Startade några meter för jag tror att stravasegmentet börjar för att inte få med stillastående sekunder i loggningen. Tänkte att jag skulle starta i 3:40 min/km ungefär och öka mot slutet om det kändes bra. Hörde fötterna lätt tassa mot gruset och fartvinden kom emot mig. Tittade på klockan efter kanske 30 meter. Den visade 3:20 min/km. Den har varit ganska opålitlig på senaste tiden så jag sprang på utan ändring. Var jag kanske lite snabbare än jag trodde?

Efter ett par hundra meter tittade jag på klockan igen. Fortfarande 3:20 min/km. Hejja, det här går ju riktigt bra, tänkte jag och fortsatte. Efter 400 meter kändes steget inte lika lätt och när jag kollade på klockan visade det 3:50 min/km. Det var ett oväntat stort ras. Nu blev det att bita i för att hålla ihop det här. Sista halvan går dessutom mestadels lite uppför. Med cirka 300 meter kvar kände jag att låren stumnade. Jag tittade på klockan igen som visade 4:01 min/km. Det var sista gången jag tittade på klockan för sedan var det en plåga att försöka hålla farten in till grillplatsen som är mitt mål.

När jag passerade stigen till grillplatsen slog jag av klockan och stapplade runt ett tag. Tog vattenflaskan som jag ställt vid ett träd. Drack lite. Det smakade metalliskt och blod. Sköljde munnen och spottade flera gånger, men blodsmaken var kvar. Hade tänkt att springa tillbaka och göra ett par försökt, men det här var så vidrigt jobbigt att jag strök den ide’n helt. Ställde flaskan och började springa åt andra hållet istället. Sprang en långsam kilometer och blodsmaken stannade kvar i munnen. Vände och sprang hem i sexminuterfart med samma äckliga smak. Fy tusan. Det här var en rejäl påminnare om varför jag hatar tusingar. Det blev bara en tusing idag. Det här lär jag inte göra om på länge. Blev inte muntrare av att komma hem och se att Strava loggat min insats konstigt. Sista 50 meterna på maxtestet hade den klockat till 12minutersfart och i princip hela sträckan låg jämte spåret. Blir aldrig klok på det här med GPS. Slutresultatet blev ett något putsat PB på segmentet till 3:48.

  Löpningen i siffror

 • Distans: 4180 m
 • Löptid: 00:27:31 tim/min/sek
 • Hastighet: 9.11 km/timme
 • Tempo: 06:34 min/km
 • puls: 152 slag/min
           är 79% av maxpuls och 70% av HRR
 • Förbränning: 290 cal
 • Stegfrekvens: 173 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén