Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

Altra Vanish-R, känsla = normal, Stoppa Corona, träningsdagbok, Växjösjön

Alla pratade om Adam Alsing

I takt med Covid-19 pandemin växer förnekelse och förändringsmotstånd fram som två grundläggande instinkter hos Homo Sapiens. Det är långt ifrån bara Donald Trump som förnekar riskerna med Covid-19 in i det sista.

Låt mig ta det från början. Efter en dag med hemmajobb där man blir mer sittande än en vanlig dag på kontoret gav jag mig ut i solen för att springa en runda efter jobbet. Jag tog mina Altra Vanish-R och fick en nostalgisk flashback av hur skönt det var att dra på dem efter halva Stockholm marathon i fjol.

Sprang ett par kilometer i 5:30 och det kändes rätt bra. Bytte runda och gav mig av mot Växjösjön. Gick ut på ett övergångställe för att korsa en bilväg. Halvvägs ut på övergångsstället ser jag en bil som genar över rondellen och inser att föraren inte har några planer att stanna. Jag vänder i steget och kastar mig tillbaka. Ser i ögonvrån två tjejer i 25-30 års åldern som pratar och skrattar i bilen. De ser mer på varandra än på vägen. Känner vinddraget från bilen mot ryggen. Pulsen dunkar upp i 180 av ren förskräckelse och får adrenalinpåslag i hela ryggen. Instinktivt vill jag skrika några skällsord, men det skulle vara helt verkningslöst så jag biter ihop och korsar övergångsstället och börjar springa på andra sidan.

Efter att passerat Söders bostadskvarter kommer jag till Växjösjön. Möter en grupp löpare i fotbollsklubbskläder. Cirka 30 personer som springer i en tät klunga. Hör att de pratar om Adam Alsing.

“Adam hade cancer har jag läst”

anonym fotbollskille

-Har du hört att Adam Alsing har dött, säger en.
-Ja, men det var nog inte bara Corona, fyller någon i.
En tredje kompletterar med att han hört av någon att Adam Alsing hade cancer och en fjärde fyller i att alla vet att man inte dör i Corona om man inte är i en riskgrupp.

Typiska killgissningar tänker jag och fortsätter springa. Efter 100 meter passerar jag ett medelålders par.

-Så hemskt med Alsing, men det var väl för att han hade diabetes som det tog så hårt, hör jag kvinnan säga.

Jag fortsätter springa och under de tre kilometerna som jag springer på promenadstråket runt Växjösjön möter jag nya grupper. Nästan alla diskuterar samma ämne. Alsing diagnostiseras med allt från taskig kondis, övervikt och rökning till arytmi, cancer och diabetes. Det enda alla är överens om är att han absolut inte dog av bara Covid-19. Någon förklarade att media alltid mörkar om den riktiga orsaken för den verkliga sjukdomen hålls inom familjen.

För egen del känner jag inte till någonting om Adam Alsing förutom att han verkade var överdjävligt allmänbildad. När man lyssnade på “Vinn Adams pengar” kändes han nästan oslagbar. För egen del drar jag inga slutsatser om fallet Adam, men jag konstaterar att Covid-19 inte spritt sig i Växjö och att den absoluta majoriteten inte vill tro att det kommer att komma hit och att det inte kommer att drabba dem – bara någon annan gammal eller allvarligt sjuk. Konstaterar också att man bör förhålla sig ödmjukt till sina källor.

Om dagens löpning: Benen kändes rätt ok och ryggen krånglade inte under mina lite drygt 9km på snitt 5:28 min/km.

  Löpningen i siffror

 • Distans: 9410 m
 • Löptid: 00:51:30 tim/min/sek
 • Hastighet: 10.96 km/timme
 • Tempo: 05:28 min/km
 • puls: 151 slag/min
           är 79% av maxpuls och 69% av HRR
 • Förbränning: 580 cal
 • Stegfrekvens: 172 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén