Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

DistansRundan, Södra bergundasjön 11,5km, Södra Bergundasjön runt, träningsdagbok, Vibram FiveFingers Speed

Min första Distansrunda

Solen sken och det var fantastiskt vårväder när jag satte upp start- och målflaggorna. Bestämde jag mig för att skylta lite extra. Så jag susade hem och skrev ut 20 A4 lappar med budskap om Distansrundan. Att gå runt och sätta upp dem tog en dryg timme så jag missade min egen bokade löptid för 5:30. Åt lunch och letade påskägg i trädgården med barnen och bestämde mig för att springa på en av eftermiddagstiderna istället.

När det var dags för 5:30-tiderna så gick jag ut för att springa bort till startplatsen. Slog på min Garmin. Nej, det gjorde jag inte! Den gick inte att starta. Den gick heller inte att stänga av. Tusan hakar, jag fick gå hem och och lösa det. Det visade sig att Garmin skickat ut en uppdatering och klockan var helt låst. jag fick göra en reset och installera uppdateringen. Mycket dåligt Garmin! En klocka bör ju fungera med förra versionen. Hade jag varit iväg på något lopp hade jag inte kunnat gå hem till datorn och fixa med den.

När jag uppdaterat och fått igång min klocka igen hade jag missat 5:30-tiderna. Hade varit kul att följa mitt koncept, men eftersom ingen var anmäld att springa i nästa grupp kunde jag springa som jag vill ändå. Så jag drog iväg för att känna på tempot. Klockan visade tempo 4:32, 7:10, 5:10, 8.41! Temposiffrona fladdrade som fjärilsvingar. Aldrig sett något liknande. Startade om klockan, letade i inställningarna om något ändrats, men kunde inte se något. Efter att fruktlöst provat olika saker kom fram till startlinjen med en fortfarande galen klocka. Det fanns inget annat att göra än att slå på klockan och försöka springa ett jämnt tempo på känn. Förhoppningsvis skulle klockan i alla fall logga runda korrekt mot Strava så jag kunde se hur det gått när jag kom hem.

Tänkte att det skulle vara lättare att hålla ett jämnt tempo om jag inte höll igen för mycket och gick ut lite snabbare än min vanliga fart. Försökte springa lite tuffare i uppförsbackarna och glida med lite lättare i de lättsprungna backarna. Efter fyra kilometer fick klockan för sig att berätta att den senaste kilometern gått på 5:08. Konstigt den hade inte aviserat något de första tre och inställningen visade att den skull avisera varje km. Den här uppdateringen var helt kass! Så skulle jag lita på att den kilometern stämde? Skulle jag i så fall försöka springa lite snabbare och pricka 5:00 eller sakta ner? Jag valde att ignorera klockan och bara springa vidare på samma känsla.

Som väntat blev det stentufft att hålla tempot i den brantaste uppförsbacken så jag släppte på lite i nedförsbacken för att kompensera sen (inte idealiskt för att vinna jämnast-tävlingen). Kände mig sliten på andra halvan av runda, men tyckte att jag nog borde hållit farten rätt bra.

När jag läste av tävlingsresultaten på kvällen konstaterade jag sprungit på snitt 5:05 och varierat mellan 4:48 och 5:33(backen) på distanserna. Väldigt nöjd med det utan klocka. Min vän Niklas hade sprungit ett väldigt starkt varv med ännu jämnare tider på snitt 4:04, men han hade inte följt bansträckningen. Hans varv loggades inte mot Stravasegmentet och han kunde inte koras som vinnare. Så prislinnet får ligga kvar till nästa gång.

Med tanke på att jag promotat detta i sociala medier och lokalradion och responsen var så svag kommer jag inte att att göra en så massiv skyltning med flaggor och allt nästa vecka. Om jag har möjlighet att fixa ett par inplastade skyltar så sätter jag upp dem för start/mål. Annars får den som vill göra rundan följa Stravarutten. Det enda svåra biten är att välja stigen genom bokskogen och inte grusvägen efter cirka 600 meter.

  Löpningen i siffror

 • Distans: 11520 m
 • Löptid: 00:58:35 tim/min/sek
 • Hastighet: 11.8 km/timme
 • Tempo: 05:05 min/km
 • puls: 163 slag/min
           är 85% av maxpuls och 78% av HRR
 • Förbränning: 715 cal
 • Stegfrekvens: 177 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén