Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

Altra Escalante 1.5, mörkerlöpning, sällskapslöpning, sjön Trummen, springmotcancer, träningsdagbok, trummen runt, Växjösjön

Cancerfri!

I går ringde kirurgen som opererade bort min tarmcancertumör för tre år sedan och meddelande att magnetröntgenbilderna såg bra ut. Därmed kan jag betrakta mig som fri från cancern.

Det var skönt att få komma in och göra MR-undersökningen i fredags för det lär bli en hel del inställd planerad vård när Corona sprids i samhället. Jag hade inte räknat med att få resultatet av undersökningen och igår var en turbulent dag med massor av telefon och onlinemöten i jobbet. Jag fattade först inte att jag pratade med kirurgen när jag svarade på det samtalet. När jag förstod vem det var frös jag till. Sedan jag fick första cancerbeskedet har jag vant mig vid att goda provresultat förmedlas med ett brev och dåliga nyheter blir man kallad till ett personligt möte. Så jag frös till och räknade med dåliga nyheter, men när han berättade att bilderna såg fina ut blev jag så klart lättad. När han sen berättade att återfallsrisken efter tre år var så låg att de nu betraktade mig som frisk från cancern blev jag förståss glad. Inte extatiskt upprymd, men glad. Jag fortsatte jobba med det jag höll på med tidigare, men efter hand så började en energisk glädje bubbla upp i mig. Jag ville springa runt, hoppa, göra något. Så jag skrev till ett par av mina löparkompisar på sociala medier.

Tommy fick knäppa en bild på mig före vi gav oss iväg.

Det var så klart inte lätt att komma loss så där mitt på en tisdag, men Tommy och Morgan tyckte det kunde passa med en runda på kvällen. Så klockan 19.00 möttes vi för en firarrunda. Egentligen borde jag vilat benen för jag har trappat upp träningsdosen med 100% förra veckan. Alldeles för mycket, men den här sortens nyheter hoppas jag bara att jag får uppleva en gång i livet. Så det fick vara värt risken att dra på mig lite benhinneproblem eller nåt. Göteborgsvarvet och alla andra vårlopp är ju ändå inställda.

Det blev en lagom runda på 7 km runt Trummen och Växjösjön på 40 minuter. Tackade på sällskapet och åkte hem. Hemma så blev det bakelse och lite dricka. Lapponia var inte nån höjdare och Xante var inte heller supergott, men vi hade ingen Whiskey hemma. Det blir så när man bara tar sig en drink en eller två gånger om året. “Firandet” fortsatte hela natten för mitt reducerade tarmsystem uppskattade inte grädde och sprit och väckte mig flera gånger för att skicka mig på toa, men det fick det vara värt. Under senaste månadernas rejäla formsvacka har jag snuddat vid tanken att det kanske inte bara var skadestrul, det kanske inte bara var jag som var gammal och seg, det kanske var nån jäkla metastas eller nåt…

Det var inte cancer! Jag är bara en gammal seg gubbe som tappat spänsten i steget och rasat ner i en formsvacka. Men det kan jag ta – jag är frisk!

  Löpningen i siffror

 • Distans: 7080 m
 • Löptid: 00:40:04 tim/min/sek
 • Hastighet: 10.6 km/timme
 • Tempo: 05:39 min/km
 • puls: 158 slag/min
           är 82% av maxpuls och 74% av HRR
 • Förbränning: 471 cal
 • Stegfrekvens: 174 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén