Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

2000 meter, 6 km Bokhultet ToR, Djurkyrkogården 2km, känsla = normal, nytt pb, PB, träningsdagbok, Vibram FiveFingers Speed

Tioprocentig prestation

Efter gårdagens löptur messade Niklas att han skulle springa 30 km sub fem idag. Svarade instinktivt att jag max skulle klara att hänga med en tiondel. Hade gärna velat ge honom lite sällskap, men jag kunde inte komma loss på förmiddagen.

Niklas genomförde sitt 30km pass med snittfart 4:50. Imponerande. Vädret var grått, men det regnade inte när jag kom loss för en eftermiddagsrunda så jag tog Fivefingers, mysbyxor och min ylletröja från Aclima. Aclima-tröjan var ett tips från Andy. Jag har aldrig sprungit i den, men jag har använt den väldigt mycket hemma. Det är en riktig myströja.

Med Fivefingerslätta steg satte jag iväg för att sympatihålla 4:50 min/km. Första kilometern gick planenligt på 4:52. I den mer lättsprungna inledningen av den andra kilometern ökade tempot till 4:30. Strax före tvåkilometerspasseringen började det kännas riktigt jobbigt. När jag kom in i bokskogen som mestadels går uppför sänkte jag tempot och den tredje kilometern gick på 4:58.

Jag klarade att hålla mig under 4:50 på de tre kilometerna, men sen var jag rejält sliten när jag vände hemåt. Foten kändes bra, men skenbenen och vaderna hade stelnat till. Fjärde och femte kilometern sprang jag i lugnare dryga 5:30-fart. Men sen vaknade kroppen till och sista kilometern kändes lättare och gick på fem blankt.

Strava hyllade ett PB på tvåkilometerssegmentet eftersom den saknar segmenthistorik före jag köpte min Garminklocka ifjol. Två kurviga och lätt kuperade två kilometer på 9:11 imponerar inte direkt, men utgör nu mitt PB på segmentet. Det känns väldigt bra att min träningsmängd på 10 veckor gått från 4.1 km till 22.4 km per vecka och att högerfoten känns mycket bättre. Så nu ska jag försöka stegra träningen i lugn och jämn takt framöver.

Det var plus tre grader, lätt vind och lätt regn under rundan. Jag hade mina funderingar på om det skulle bli kallt i bara ylletröjan från Aclima. Det var det inte. Det var riktigt varmt och svettigt.

  Löpningen i siffror

 • Distans: 6070 m
 • Löptid: 00:30:57 tim/min/sek
 • Hastighet: 11.77 km/timme
 • Tempo: 05:05 min/km
 • puls: 165 slag/min
           är 86% av maxpuls och 80% av HRR
 • Förbränning: 375 cal
 • Stegfrekvens: 176 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén