Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

8 km Bokhultet ToR, Altra Escalante 1.5, blåst, fartlek, träningsdagbok

Tejpad farlek i blåsten

Besökte sjukgymnast i fredags. Foten kändes lite typiskt nog ganska bra när jag gick dit, men han konstaterade ändå att jag hade överansträngt den och att jag var lite svag i sidled. Så han ordinerade ett par övningar jag ska köra och så tyckte han att jag skulle prova att tejpa foten före löppassen. Köpte gummiband och gjorde övningarna igår. Idag tejpade jag foten och gav mig ut på en testrunda.

Det var nog typ styv kuling när jag gick ner till sjön. Tog ett par bilder på sjön till detta inlägget. När jag vände mig om för att börja springa passerade en löpare. Han hade en mörk träningsoverall, mössa och några Nike-skor. Såg ut som en normal söndagslöpare. Perfekt hare för mig tänkte jag och hakade på. Det gick i femminutersfart första kilometern. Egentligen tycker jag inte om att starta hårt och i nuvarande dagsform är fem inte min uppmjukningsfart. Jag låg cirka 10 meter bakom honom och cirka femhundra meter längre fram passerade han en kvinna i rött. När han gjorde det ökade han farten. jag gjorde det samma för att hänga på. Trodde det bara han ökat för själva passeringen, men han fortsatte i samma fart efteråt. Håller han den farten många hundra meter till släpper jag, tänkte jag. När jag tänkt det så stannade han efter vi sprungit över en kanal. Han hade nog gjort sitt varv runt sjön där skulle jag tro.

Jag sänkte farten och funderade på hur jag skulle fortsätta rundan. Vända i bokskogen efter tre? Eller vända efter fyra? När jag kom in i bokskogen såg jag ett par röda löpare skymta mellan träden längre fram. Det flimrade till mellan träden. Såg ut lite som löparklubbens jacka. Kunde det vara någon jag kände. Jag ökade farten ett snäpp och bestämde mig för att springa ned till gamla skjutbanan och vända efter fyra kilometer. Hann jag ikapp dem tills dess?

Jag låg i 4:45 och när jag svängde ut på den långa rakan och såg jag dem igen framför mig. Det var ett par löparklubbsjackor och några löpare till i olika färger. Det var kanske ett långpass idag. Tur att jag klivit ut klubben annars hade det nog varit för perfekt för att inte locka. Låg i 4:30 i nedförslutningen och plockade in avståndet fort. Det skulle nog bli lagom att komma ikapp och säga hej innan mitt fyrakilometersmärke. Sen kunde jag vända och springa lugnt tillbaka. Jag låg kanske 10 meter bakom gruppen när de skulle passera bron över diket. Trodde jag! De svängde av till höger före bron. Det hade jag inte räknat med. Höll på att att fara över bron, men svängde tvärt och sprang in rakt mellan dem. Det ropades hej. Jag frågade vart de skulle springa. De svarade att de skulle till Telekonsult Arena. Jag fortsatte runt bireservatet och vände sen tillbaka.

Slog av på stegen och tog det lite lugnare hemåt. Efter några hundra meter mötte jag fler löpare från Växjö löparklubb. Efter några hundra meter ett gäng till och efter ytterligare några hundra meter ett gäng till. Det var tydligen bra uppslutning på dagens pass.

När jag rundat furutåviken möttes jag av en sjuhelsikes motvind. Kämpade på så hårt jag kunde eftersom jag ändå sprungit nära mitt max idag. Snabbare än fem blankt kunde jag inte springa mot vinden.

Fortsatte lite förbi mitt vanliga stopp för att få ihop åtta kilometer. Foten kändes ok under löpningen, men det behöver tyvärr inte betyda så mycket. Väntar till i morgon med att avgöra om tejpningen funkade. Sprang i Escalante utan innersula idag det känns som min bästa skokompromiss i nuvarande geggläge. En annan reflexion från dagens pass är att vindmaterialet i mina löparkläder är riktigt bra. Inte en tendens till att jag kände av kyleffekten trots de kraftiga vindarna.

  Löpningen i siffror

 • Distans: 8010 m
 • Löptid: 00:41:41 tim/min/sek
 • Hastighet: 11.53 km/timme
 • Tempo: 05:12 min/km
 • puls: 169 slag/min
           är 88% av maxpuls och 83% av HRR
 • Förbränning: 509 cal
 • Stegfrekvens: 174 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén