Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

Altra King MT 1.5, halvmara, känsla = normal, sällskapslöpning, skav i ljumskarna, SpringmotcancerKläder2019, träningsdagbok, TrueStorySports

Backig halvmara

Hängde på ett par långlöpares träningspass idag. De skulle springa en mara, men jag nöjde mig med att ansluta och vara med sista halvan. Har känt mig seg och sliten så mer vågade jag mig inte på.

För att inte riskera att missa dem valde jag att springa rundan åt motsatt håll tills vi möttes. Nackdelen med det upplägget är att jag fick börja med att springa en ganska backig del. Tog det lugnt och snittade runt 5:45. Efter lite drygt fem kilometer mötte jag dem. Så det vara bara att vända och hänga med. Till min förvåning gick det ganska fort. De travade på i 5:10-fart ungefär. Kände mig lite seg i benen, men det gick ändå ganska skapligt att hänga med.

Efter knappt 10 kilometer var vi tillbaka på Teleborg och passerade utanför fönstren till några av mina kollegors lägenheter. Passade på att sträcka på mig och springa lite extra fint för att slippa gliringar till fikat. Sen började stigningen upp uppför Teleborg. Först lite svagt en kilometer och sedan brant en kilometer ungefär upp till Vattentornet. I det här starka sällskapet betades även den backiga kilometern av i 5:30-snitt. Misstänkte att jag skulle få betala dyrt för den här inledningen på slutet.

När vi kom till Trummen hade jag sprungit 16 km. De andra hade 7 km kvar på sina mara. De snackade om gårdagens 30 km och morgondagens långrunda runt Helgasjön (ca 60 km). Jag var tyst och övervägde mina alternativ. Rundans jobbiga del var slut för min del och jag kunde planera fem ganska släta kilometer. Det kändes ok att springa i 5:10 min/km nu. Bläddrade på klockan för att hitta min totala löptid, men kunde inte se den. Kanske hade jag plockat bort den. Med dagens draghjälp låg jag nog kanske i nivå med mina bästa halvmaror.

La mig i spets och höll 5:10. Räknade med att de andra skulle haka på, men till min förvåning blev det en liten lucka. Om cirka en kilometer skulle våra vägar delas för annars skulle jag hamna på andra sidan stan och bli tvungen att springa en hel mara. Lite ofint höll jag mitt tempo och lät dem välja att släppa iväg mig eller öka. Jag låg nog knappt hundra meter före när våra vägar delades och vinkade tack till dem. Sen fortsatte jag hem.

Lite drygt fyra kilometer kvar hem. Allt kändes bra bortsett från lite skav mellan låren. Idag hade jag till och med rakat bort lite hår och smörjt med vaselin, men inte ens det hade funkat till 100%. Förra kilometern hade gått på 5:07. Jag försökte hålla samma tempo. Började känna mig lite trött. Kanske var det bristen på sällskap som sänkte energin. Den 18e kilometern gick på 5:10. Tappade lite den 19e kilometern som gick på 5:21.

Kände mig trött den 20 kilometern. Fick en mental svacka när jag insåg att jag skulle behöva springa förbi mitt hem och fortsätta en bit i uppförsbacke för att få ihop 21097 meter. Eller var det 21197? Ähh, hursomhelst blev jag tvunget att springa lite till. Att springa förbi det målet man ställt in sig på är alltid jobbigt. Men nu låg den absoluta merparten bakom mig så jag lyckades i alla fall hålla 5:13 den 20e kilometern och avsluta den 21e på 5:12. För att vara på säkra sidan sprang jag till 21200 innan jag slog av klockan.

Blev det något pers? Njae. Halvmaratiden blev 1:56:28. Jag sprang Gävles halvmara på 1:55:48. Den innehåller mördarbacken två gånger så den är kanske jämförbar som banprofil. Alltså blev det inget PB idag, men en bra tid så formen står sig. Troligen hade jag kunna kapa lite genom att dra ner på snacket och springa i ett jämnare tempo. Konstaterade sist att 5:00 är för hårt för mig, men 5:15 snitt kanske skulle kunna funka. Troligen blir det inget mer test i år så det får vi ses 2020.

  Löpningen i siffror

 • Distans: 21200 m
 • Löptid: 01:57:06 tim/min/sek
 • Hastighet: 10.86 km/timme
 • Tempo: 05:31 min/km
 • puls: 163 slag/min
           är 85% av maxpuls och 78% av HRR
 • Förbränning: 1393 cal
 • Stegfrekvens: 173 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén