Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

1 mil, Altra King MT 1.5, Bokhultet, mörkerlöpning, sällskapslöpning, SilvaTrailSpeed4Xt, trailrunning, träningsdagbok

Geggan skickade mig nästan till skadelistan

Det lackar mot jul. Så det gällde att pressa in en löprunda före julärendena idag. Så i sällskap av Niklas sprang jag trail i morgonmörkret.

Utan sällskap hade det inte blivit den här rundan idag. Trail med temp runt noll grader i lätt regn och innan solen gått upp hade jag inte vågat. Precis om på senare tid kände jag mig tung och seg från första steget. För Niklas är trail i 5:30 min/km nästan promenadfart. För mig är det nära max så jag låg och sladdade bakom honom med pannlampan på fullt ös. Idag ville jag se vad den gick för. Framför allt var jag nyfiken på hur länge det lilla 1,2Ah-batteriet skulle räcka.

Efter lite drygt fyra kilometers löpning trampade jag fel. Kände att högerfoten wobblade snabbt höger-vänster-höger och det drog till på utsidan av vristen. Men foten vek sig inte helt, jag snubblade till, men ramlade aldrig. Det pulserade lite i foten ett par kilometer, men jag klarade mig från en allvarlig stukning. När dunkandet i foten gått över kände jag en stelhet i baksidan av höger lår. Kanske blev det en liten bristning när jag steg fel eller så var det bara rent allmänt “gubba-lår” som gjorde sig påmint.

Niklas och jag vände rundan efter cirka 40 minuter för att jag skulle kunna komma hem i tid för julstöket. Efter 45 tackade min Silva Trail Speed 4XT för sig och släckte ner från maxljus till den lägsta mininivån. Det är en automatik för att man ska ha ledljus i krisläge. Så då vet jag att jag har 45 minuter på mestadels maxljus. Nästa gång ska jag köra med enbart halv ljusstyrka och se hur länge det räcker. När jag tyckte på klockan för att spara varvtiden för att markera när lampan dimmades ner så tryckte jag fel och stoppade tiden helt. Det insåg jag efter en dryg kilometer och fick slå på den igen. Så dagens runda loggades cirka 1 km för kort.

  Löpningen i siffror

 • Distans: 12150 m
 • Löptid: 01:10:00 tim/min/sek
 • Hastighet: 10.41 km/timme
 • Tempo: 05:45 min/km
 • puls: 166 slag/min
           är 86% av maxpuls och 80% av HRR
 • Förbränning: 810 cal
 • Stegfrekvens: 173 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén