naturligasteg

Steg för steg, krona för krona, en löpares kamp mot cancer

Altra Vanish-R, Parkrun Växjö, springmotcancer.se, träningsdagbok

Parkrun Växjö

Parkrun är ett initiativ för att arrangera gratis lopp runt om i världen. Bra för den som vill ha lite sällskap att sparra med. För två veckor sen var jag med och hjälpte till som arrangör. Den här gången valde jag att springa med och filma loppet.

Det var flera år sedan sist, men fredagsmyset med ett par glas vin satt i skallen när jag började springa de tre kilometerna ner till startplatsen vid Växjösjön. Jag hoppades att huvudvärken skulle släppa. Det gjorde den inte. Som så många andra har jag inte inte prioriterat att få med vanlig klocktid i löparvyerna på klockan så jag hade inte riktigt koll på tiden. Vips gick starten så jag klickade igång 360kameran och dubbelkollade att den verkligen började spela in.

Efter cirka hundra meter hade tätklungan ryckt ifrån mig och jag konstaterade till min förvåning att det blivit en lucka bakåt också. Jag kollade på klockan för att se hur fort det gick och insåg att jag glömt slå på klockan i startröran. Slog på klockan och fortsatte springa. Efter en hundring till mötte jag täten. En hundring senare ungefär så rundade jag själv konorna och mötte sen slutgruppen.

Jag sprang några hundra meter till sen kunde jag se ett par löpare en bit framför mig. Tempot låg på cirka 4.40. Skulle jag öka för att komma ikapp och prata med dem eller skulle jag bromsa in och prata med slutgruppen? jag valde att springa på i min egen fart och se hur det skulle gå.

Jag låg i ett tomrum mellan löparna i ungefär 2 kilometer. Sen fick en kvinna framför mig problem med skon eller något så jag passerade henne och strax kom jag ikapp en man som jag växlade ett par ord med i cirka femminutersfart.

På den långa raksträckan efter cirka tre kilometers löpning kunde jag se ett par bekanta löpare ganska långt framför mig. Eftersom jag inte hade så mycket alternativ bestämde jag mig för att öka till 4:30fart och se om jag skulle komma ikapp någon av dem.

Kan du se löparna löparna jag jagar? Längst fram i bilden 🙂

Kanske 30 meter före målet kom jag ikapp en av dem. Eftersom det var slutspurten sprang jag då i cirka 3:30 så att prata var inte aktuellt. Han hade rävhållit på lite energi och satte upp en fruktansvärd fart och bara blåste förbi mig på de sista meterna. Det måste gått riktigt fort för det är inte ofta det känns som att man står still i 3:30 min/km.

Till arrangörernas förvåning sprang jag rakt igenom målfållan utan att ta någon nummerlapp om sluttid. Det hade jag planerat ända sedan jag missade starten för jag ville springa en liten bit till så att min runda skulle bli fem km och dessutom hade jag inte registrerat mig för Parkrun. För den som inte vet så måste man registrera sig i förväg på webben för att kunna få en tidsmätning.

På videon ovan kan du alltså se hur varvet för Parkrun ser ut i Växjö. Det är för övrigt nästan precis hela varvet som kommer att springas i Växjö Marathon i år.

PS! Missa inte att det finns chans att köpa en speciell insamlingströja för springmotcancer i Växjö maran i år. Första 20 säljs med 150 kronors prisreduktion från sponsorn Alivia. Läs allt om tröjorna här.

  Löpningen i siffror

 • Distans: 12830 m
 • Löptid: 01:09:07 tim/min/sek
 • Hastighet: 11.14 km/timme
 • Tempo: 05:23 min/km
 • puls: 157 slag/min
           är 82% av maxpuls och 74% av HRR
 • Förbränning: 858 cal
 • Stegfrekvens: 171 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén