Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

Uncategorized

Victorialoppet 2019

Sitter vid köksbordet i en stuga på Öland. Familjen sover och frukostalternativen är lite torftiga efter gårdagen. Igår var det Victorialoppet och vi kom tillbaka till stugan efter Icabutiken stängt, men vi tar det från början.

Victorialoppet kom upp tidigt i min planering för Springmotcancer. Simon pratade varmt om det när jag var med på Växjö löparklubbs planeringsdag. Jag tänkte att det skulle bli perfekt som mitt första lopp. Lagom långt och att i sällskap med rutinerade löpare från klubben och lära mig rutinerna. Så blev det inte. Det blev mitt femte lopp och så vitt jag vet var jag den enda startande från Växjö. Det blev också annorlunda för det var första loppet där min familj var med och tittade på.

Efter Stockholm Marathon som var slitigt för ryggen med kameraryggsäcken har jag känt att det skulle vara skönt att springa ett lopp utan tung utrustning. Veckan inför det här loppet har jag pendlat mellan, “jag skippar all inspelning” till “jag springer med kamerakepsen”. Timmen före start började det blåsa rejält runt stugan så jag ändrade mig och tog kameran på Selfiepinnen.

Starten var som vanligt på mindre lopp. En tjej ledde uppvärmningsgymnastik och en speaker pratade lite i allmänhet. Idag var jag lite nervös och var därför inte så offensiv. Jag nöjde mig med att spela in ett par korta klipp på folkmängden. Jag hade tänkt ställa mig vid skylten 40-45min sluttid, men det var så trångt att jag hamnade längre bak.

Starten gick och det var som vanligt. Den stora massan höll beräknat tempo och en och någon enstaka sprang sakta och bromsade upp medan andra kom med högre fart bakifrån, men inga incidenter och stämningen var god.

Jag hade tänkt mig hålla 4:45 första halvan av loppet och justera efter det. Tittade på min nya klocka då och då och den visade 4:45 stadigt första två kilometerna bortsett när jag behövde runda någon.

Vid tredje kilometern tyckte jag det började bli lite jobbigt med tempot, men jag bet ihop och höll mig till planen. När jag passerade drickalangningen kom jag väldigt rätt och tog en mugg fast jag inte hade planerat så. Det slutade som vanligt. Fick i mig ett par milliliter och gjorde tre kallsupar som fick mig att hosta och fräsa en stund.

Det var ganska mycket publik runt banan. Inte dubbla led som på Göteborgsvarvet, men det var sällan tomt. Jag försökte springa i ytterkanterna av banan och få bilder med publik. Någonstans runt 4-5 kilometerna sprang vi på grusvägar till publik i solstolar. Här växlade jag ett par ord med löpare runt mig och peppade en man som hade gjort en paus bakom en enebuske.

Kilometer 5-7 kändes jobbiga och jag dippade till femminuters tempo här. Börja frukta att det skulle bli en tung avslutning, men när vi kom in i stadskärnan piggnade jag till. Jag gjorde en liten intervju med en väldigt lång löpare och sen ökade jag tempot på kullerstenen. Nu kändes det riktigt bra. Inspirerad sprang jag ner mot fyra blankt och kände att jag skulle kunna trycka på ännu mer, men det var trots allt en bit kvar.

Med uppskattningsvis 600 meter kvar kom en grusig uppförsbacke. Det var tungt, men jag skulle nog kunna trycka på. Eller skulle jag spara lite krafter för en maxspurt att glädja barnen med på slutet? Det blev något mitt emellan. Jag kom in på stadion och dammet rök. Ett upplopp på sand. Typiskt Öland. Öste på det jag hade sista 200 meterna och avslutade strax under fyrafart. Sluttid 43:32. En väntad tid som jag får vara nöjd med. Placeringsmässigt kom jag in som 426 av drygt 1100 som gick i mål. Jag tillhörde alltså den snabbare halvan. Trodde nog jag skulle ligga lite längre fram på ett lopp på en semesterort.

Efter målgången konstaterade jag glatt att 360kameran fortfarande spelade in och hade tid kvar att ge. Jag gjorde ett par intervjuer i målfållan med arrangörer och deltagare. När jag skulle börja gå ut från stadion igen kände jag att framsidan på låren värkte. Jag springer helt inte tillräckligt många snabbare pass för att aktivera låren.

Nu ska jag ta det lugnt ett tag, sen blir det videoredigering och en vecka eller två kommer alla löparkläder som jag ska skicka ut. Ska bli kul att få ut dem till väntande löpare. På tal om kläder så har jag börjat jobba på att ta fram en höst/vinter/vår kollektion med långbyxor och jacka. Intresserad? Gå in och skriv något i Facebookgruppen Springmotcancer.

    Löpningen i siffror

  • Distans: 9000 m
  • Löptid: 00:43:32 tim/min/sek
  • Hastighet: 12.4 km/timme
  • Tempo: 04:50 min/km

Kommentera

Tema av Anders Norén