naturligasteg

Steg för steg, krona för krona, en löpares kamp mot cancer

bokskogen, höger knä, Känning, känning i högerknä, känsla = smärta/skada, knäproblem, Osprey Duro-6, Tester och åsikter om prylar för löpning, Vibram FiveFingers Speed

Testrunda inför Stockholm Marathon

Det kändes inte när jag sprang Göteborgsvarvet, men dagen efter ömmade knät lite lätt på framsidan. Så sedan dess har jag tagit det lite lugnt med träningen för att det skulle gå över helt till Stockholm Marathon. Maran är nu två dagar borta, knät kändes bra när jag gick en promenad igår. Så idag var det dags att springa en runda och testa.

Jag var så fokuserad på knät att jag nästan helt glömde bort att jag också måste testa min nya Ryggsäck idag, men precis när jag drog på mig jackan såg jag västen och kom ihåg det.

Varför en ny väst undrar du kanske? Jo, jag är helt enkelt inte näst med min Salomon S-lab Sense Ultra 8. Jag tycker den skumpar för mycket om man inte packar själva ryggsäcken full och så gnager den för mycket på tröjorna fram. Men mest av allt klarar jag inte av att det inte finns någon dragkedja eller förslutning på själva rygsäcken. Det i kombination med att den är så elastisk gör att jag konstant känner mig orolig för att kamera, batteri eller något annat ska ramla ut ryggan. Så jag traskade ner i den lokal butiken och köpte mig en ny rygga med förslutningsbara fack och med liknande uppsättning för softflasks på bröstet. Det blev en Osprey Duro-6.

Som alltid är det svårt att veta hur man ska spänna på sig en rygga första gången. Duron har möjlighet att dras åt vid höfterna och mitt över bröstet. Till skillnad från min Salomon verkar det här vara mer rätt i min storlek. Här har jag möjlighet att både dra åt den för tajt eller släppa den för lös. På Salomon som jag valde en M(eftersom jag var exakt mitt mellan deras storlekar) så får jag dra åt den till max.

När jag väl fått på mig den så joggade jag iväg i lugnt tempo. Ospreyryggsäcken känns som att den sitter lite högre upp på kroppen. Den skumpade inte mer än min Salomon och det kändes tryggt att kunna ha prylar i förslutna fack på ryggen. Efter fem kilometer kändes den bra, men udner sista kilometern tyckte jag att den tryckte mig lite i nacken. Den går högre upp än salomon och så har den lite vaddering. Inga problem idag, men i min nya marathon nojja slog mig genast tanken att det kanske kan bli jobbigt efter några mil. Får se om jag kan justera och testa mer med det i morgon.

Hur gick det med knät då? Jag första tre kilometerna kändes det inte av alls. följande tre kunde jag förnimma det. Sista biten hem gjorde jag ett kort maxryck på en hundring. Det kändes rätt ok, men helt 100% bra är det inte och det känns ju lite sisådär att ge sig på sin hittils längsta runda och helt på asfalt när man inte ens är i sin bästa form, men jag får helt enkelt vara smart på lördag. Jag tänker mig att jag ska börja med att springa 10 km på 60 minuter. Sen ska jag ta 30 sekunders gåvila oavsett hur jag känner mig. Sen efter det tänker jag mig att jag ska köra 5 km löpning följt av 30 sekunder gåvila resten av loppet. Sen kanske jag sträcker ut vilopauserna eller något om jag hittar någon rolig person att intervjua för vloggen.

Avslutningsvis kan jag inte låta bli att glädjas över ljuset. Det är fantastiskt att kunna springa i skogen klockan 21 på kvällen och ändå tycka att det är ljust.

    Löpningen i siffror

  • Distans: 6740 m
  • Löptid: 00:39:56 tim/min/sek
  • Hastighet: 10.13 km/timme
  • Tempo: 05:55 min/km
  • puls: 147 slag/min
             är 77% av maxpuls och 66% av HRR
  • Stegfrekvens: 169 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén