naturligasteg

Steg för steg, krona för krona, en löpares kamp mot cancer

Dji Osmo Pocket, Inov-8 Trailroc 235, Kalahöjden 980m, Kalahöjdenskogen, träningsdagbok

Jobbig testrunda med DJI Osmo Pocket

Snubblade över en ny actionkamera när jag slösurfade på nätet. Efter lite undersökande fastnade jag för den, beställde en och fick hem den igår. Idag var jag så klart nyfiken på att testa den. Skulle den fungera att springa med?

Redan innan jag kom iväg ut stod det klart att DJI Osmo Pocket har en stor svaghet. Kameran är inte vattentät. Den tål inte regn. Ja, det hävdas rent av att den knappt tål fukt eller svett. Det fick jag reda på när jag tittade ut och så att det regnade och i all hast googlade upp om vattentåligheten. Det hade jag helt missat i mina undersökningar före köpet. Så innan någon annan blir förförd av dess litenhet, videokvaliteten eller att den har inbyggd gimbal – fråga dig om du vill ge dig ut och springa i regn. Vill du det är detta inte kameran. Alltså ställde jag in min planerade runda till Notteryd som jag hade tänkte kunde se kul ut på film. Ändrade plan och bestämde mig för att springa en kortare testrunda hemifrån så fort regnet slutade.

När det slutade regna så stack jag iväg med en gång. Genast kände jag att jag var seg idag. Det var konditionsmässigt jobbig att springa redan från början och efter bara några hundra meter började jag känna att det var jobbigt i hålfoten. Det är nackdelen med Inov8 Trailroc 235. Jag kämpade mig fram i 5:20-fart de första två kilometerna med Pocket-kameran i ömsom höger och vänster hand.

Det finns en liten skärm på kameraenheten, men min syn är inte skarp nog för att läsa av detaljer på en frimärksstor skärm med jag springer. Det var bara att hoppas att jag höll kameran bra och så fick resultatet visa sig när jag kom hem.

För att få lite roligare bilder (om nåt kan vara kul en regnmörk dag i mars) så sprang jag in i bokskogen och valde att lägga till mitt varv runt Kalahöjden. Fast redan innan jag kommit så långt började krampen i hålfötterna plåga mig så att jag började tänka tanken att sluta springa och gå hem. Jag plågade mig vidare och tog ett varv i Kalahöjdenskogen i sexminutersfart.

Vägen hem var riktigt jobbig. Jag har lite svårt att förstå varför, men idag kände jag mig inte alls pigg. När det började regna efter 8 kilometer tvärstannade jag för att plocka undan kameran som inte tål regn. Jag kände mig dock rätt lättad av att få en anledning att stanna till.

När jag kom hem tankade jag över filmfilmerna och började granska materialet. Skärpan och den allmänna bildkvaliteten var riktigt bra. Tyvärr imponerade inte bildstabiliseringen. Bilden hoppade och ryckte ganska mycket och när jag provade att vrida upp farten på filmen blev det ännu stirrigare och knyckigare. Jag hade velat visa upp en film från dagens runda, men jag blir inte alls nöjd med den. Får undersöka mer vilka inställningar jag ska använda. Kände mig inte heller så bekväm med att springa och hålla den i handen som en mikroskopisk olympisk fackla och beställde omgående tillbehör för att fästa den på min löparväst.

På tal om löparväst så skumpade den nåt förfärligt idag. Jag gjorde flera försök att justera den, men bra blev det inte. Även här måste jag göra mer tester för att få det rätt. Dagens testrunda på nio kilometer gav upphov till med bekymmer och funderingar än lösningar.

  Löpningen i siffror

 • Distans: 9010 m
 • Löptid: 00:51:19 tim/min/sek
 • Hastighet: 10.53 km/timme
 • Tempo: 05:41 min/km
 • puls: 166 slag/min
           är 86% av maxpuls och 80% av HRR
 • Förbränning: 668 cal
 • Stegfrekvens: 175 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén