naturligasteg

Steg för steg, krona för krona, en löpares kamp mot cancer

fartlek, höger vadkänning, Snötippen ToR 4km, träningsdagbok, Vibram Fivefingers Bikila LS

Årets första runda i korta tights

Har varit lite småhög på hur bra det kändes efter gårdagens runda. När termometern gick över tio plus idag kändes det helt solklart att springa en kort runda i korta tights.

Höger gubbvad kändes av lite redan från start och höll tillbaka ysterheten till en vettig nivå. Första kilometern gick på 5:15 och sedan sjönk jag tillbaka till 5:30. Efter ett tag när solen dalat ner mellan träden började det kännas lite svalt.

Strax efter jag sprungit tre kilometer såg jag någon löpare svänga in framför mig från en sidoväg. Det väckte min nyfikenhet att se om det var någon jag kände igen. När vägen rätade på sig såg jag en kvinnlig siluett i grått en bit framför mig. Ingen som jag kände igen omedelbart. Hon sprang med ganska långa steg och det verkade gå ganska raskt.

Löpare som kommer in framför mig brukar alltid trigga min nyfikenhet och jaktinstinkt. Så ock idag. Alltså började jag springa lite fortare för att se om jag kunde närma mig något. Jo, det verkade som att jag tog in lite grann. Ökade lite till och tyckte att jag tog in ganska mycket. Hade inte tänkt göra någon maxprestation idag så jag släppte lite på farten för att ta in lite lagom mycket. Efter en lite lugnare hundring fick jag intrycket att hon ökade och jag hade bara cirka en halvkilometer kvar på rundan så jag ökade igen. Började ta in ganska mycket igen och efter en hundring till så var jag ikapp. Läste Olympen på ryggen och förstod att det var en student. Med bara ett par hundra meter kvar höll jag tempot uppe resten av sträckan hem. Sista kilometern gick på 4:40 och sista hundringarna låg jag runt fyra min/km. På tal om fartsiffror sitter jag och förvånas lite över hur olika Tomtom och Strava visar farten från samma loggfil. Glädjer mig också över att pulsen inte rusade upp i några astronomiska höjder av rycket. Känns lovande inför året.

Med tanke på att min mage verkar må bra av löprundor överväger jag att försöka gå över till en runstreak, men jag är lite oroad för att det kanske ska överbelasta benhinnorna och jag vill absolut inte dra på min några onödiga skadeuppehåll. Kanske ska jag börja med två löpdagar och en vilodag eller tre löpdagar och en vilodag?

  Löpningen i siffror

 • Distans: 4000 m
 • Löptid: 00:21:01 tim/min/sek
 • Hastighet: 11.42 km/timme
 • Tempo: 05:15 min/km
 • puls: 156 slag/min
           är 81% av maxpuls och 73% av HRR
 • Förbränning: 292 cal
 • Stegfrekvens: 177 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén