naturligasteg

Steg för steg, krona för krona, en löpares kamp mot cancer

Grupplöpning, lågpulsträning, långpass, sällskapslöpning, slask, träningsdagbok, Växjö löparklubb, Vibram Fivefingers Bikila LS

13 km social löpning med Växjö löparklubb

Idag var det äntligen dags. Ett pass med lagom distans och på bra tid på dygnet. Förhoppningsvis också i lagom tempo, men trevligt sällskap.

Jag har sett fram emot det här sociala löparpasset hela veckan. Så mina förväntningar var höga. När jag hade klätt på mig hela kittet med nödighetsutrustning och allt i Salomonryggan och allt klev jag utanför huset och halkade till omedelbart. Satan, det var glashalt. Skulle hela rundan bli förstörd nu? Jag tog mig trevande och bekymrad upp till bilen. När jag klev ur bilen utanför Telekonsult arena var det lika sophalt på parkeringen.

Väl inne i hallen möttes jag av ett dussin löpare, man höll på att planera passet för att passa deltagarna. Uppdelningen blev att en grupp skulle springa snabbare än 6 min/km och den andra långsammare än 6 min/km. Med gällande osäkerhet kring min löpstyrka och inte minst med tanke på halkan valde jag den långsammare gruppen.

Gruppen satte iväg med ordföranden i täten och en man som skulle ligga sist och kolla att alla hängde med. Efter ett par trevande första hundra meter kände jag att jag inte halkade i dagens tempo på 6:15 min/km. Det visade sig vara ett bra tempo att springa och småprata i. Jag pratade med lite olika personer. När man träffas för första gången blir det ju oundvikligen lite samtal kring löpning, mål och olika lopp. De jag pratade med hade som mål att springa Göteborgsvarvet och gärna under två timmar. Jag berättade att mitt mål var att försöka springa något lopp, men att jag inte riktigt visste vilket och antagligen skulle försöka halka in på någon sen anmälan till de bakre leden bara för att synas som cancerfondsinsamlare. Det gav så klart att jag fick förklara läget kring min comeback efter cancern.

Efter ungefär en timmes löpning hade snön och isen börjat tina och det blev löpning i kallt slask. Jag hatar slask. Efter ett att lyckats undvika de blöta partierna några minuter klev jag i sörjan och kallvattnet trängde in mellan tårna. De sista 20 minuterna av passet frös jag mer och mer om tårna. Det gick ok så länge vi sprang, men när jag satte mig i bilen för att köra hem kände jag att jag frös rejält. Tur att jag inte blivit blöt tidigare. Bortsett får de frusna tårna gick rundan utmärkt. Konditionsmässigt var 6:15 min/km perfekt idag. Första fyra kilometerna var lite jobbiga, men sista halvan kände jag mig bara piggare och piggare. Hade säkert fixat minst en mil eller två till i det tempot konditionsmässigt kändes det som. Skön känsla.

13*5 ger också att jag pyntar in 65 kronor till Cancerfonden idag. Totalt har jag nu passerat 2000 kronor i insamlingen. Men jag är inte nöjd där och det slog mig nyss att jag borde vidga perspektivet och fick ett par tankar som jag ska lansera i nästa inlägg.

  Löpningen i siffror

 • Distans: 13200 m
 • Löptid: 01:22:29 tim/min/sek
 • Hastighet: 9.6 km/timme
 • Tempo: 06:14 min/km
 • puls: 156 slag/min
           är 81% av maxpuls och 73% av HRR
 • Förbränning: 1011 cal
 • Stegfrekvens: 174 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén