naturligasteg

Steg för steg, krona för krona, en löpares kamp mot cancer

halt, Joe Nimble Softtoes, träningsdagbok, Växjösjön, vinter

8 km med JoeNimble och tveksam känsla i vänster hålfot

Passade på att dra iväg en runda innan det blev nattsvart. Eftersom det var någon plusgrad och verkade vara lite blött tog jag JoeNimble igen. Satte planlöst iväg bort utmed sjökanten och fick avnjuta en väldigt vacker solnedgång. Hade jag haft riktig kamerautrustning och tid hade det kunna bli en riktigt cool selfie. Nu konstaterade jag bara att det var vackert och knäppte en standardbild.

Efter ett par kilometers löpning kände jag att det var för mörkt att springa i utan lampor och bestämde mig för att försöka ta den upplysta vägen runt Växjösjön istället. Efter att ha sprungit utmed Växjösjön en bit blev jag förbisprungen av en lång löpare. Kollade på min klocka när jag passerad under ett gatlyse och noterade 5:45 min/km. Det kändes helt rätt, så jag fortsatte utan ändring.

Strax efter han passerat mig hade jag sprungit tre kilometer totalt och det började komma ett visst obehag i den främre delen av vänster hålfot. Obehaget tilltog och jag började fundera på om det skulle fungera hela rundan. Nu var det inte så långt kvar till mitten av rundan så jag skulle inte ha någon nytta av att vända. Skulle foten krampa ihop skulle enda lösningen bli att gå istället. Om det nu skulle kännas bättre för den delen.

När jag övervägde detta och precis passerade vattentorget i änden av Växjösjön kom Växjölöparklubbs ordförande Roland springande mot mig. Eftersom han också bor i mitt kvarter vände jag tvärt och bytte håll så jag skulle få sällskap. Det var ett bra val. Vi sprang i ett långsammare tempo och pratade. Kanske bidrog temposänkningen eller att jag inte längre sprang i min egen bubbla till att jag slappnade av att fotobehaget minskade. Det fanns där under hela vägen hem, men det kändes inte påträngande jobbigt. Ska bli intressant att se hur det känns i morgon. Kanske beror det på skorna eller möjligtvis på halkan för även idag var det isigt och bakhalt under rundan, men jag är inte helt bekväm med JoeNible. Skorna har ännu inte visat sig vara magiskt mycket bättre än Inov8 eller någon annan minimalistisk sko som inte är Fivefingers. Tänker springa en längre runda på Söndag och det ska till dåligt underlag och blöta om jag inte ska välja mina Bikila då.

  Löpningen i siffror

 • Distans: 7870 m
 • Löptid: 00:49:06 tim/min/sek
 • Hastighet: 9.62 km/timme
 • Tempo: 06:14 min/km
 • puls: 155 slag/min
           är 81% av maxpuls och 72% av HRR
 • Förbränning: 605 cal
 • Stegfrekvens: 169 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén