Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

höger vadkänning, Inov-8 Trailroc 235, Känning, känsla = normal, Löpning, motvind, mysbyxor, pulsmätning, Snötippen ToR 4km, Stel vad, träningsdagbok

Ilska kan bara lyfta så mycket

Det är rätt mycket som är tungt och deprimerande runt mig just nu. Jag avslutade dagen med ett samtal som gav en sur mental eftersmak på vägen hem från jobbet. Eftersom jag misslyckats med att tvinga mig ut och springa den här veckan tvingade jag mig ut att springa för att utnyttja adrenalinet.

Det var höstruggigt med småregn och blåst så jag drog på mig mysbyxorna till rundan och för första gången på en evighet Inov8 Trailroc 235 istället för Fivefingers. Sen iväg. Tung och irriterad så sprang jag med tunga steg och de dystra tankarna fortsatte mala. Så efter en halv kilometer gjorde jag en kort rush i ilskan. Det kändes tvärjobbigt och högervadstelheten gjorde sig påmind så jag avslutade den rushen efter några sekunder.

Fortsatte i så hög fart som jag trodde att jag kunde hålla i fyra kilometer. Löparklockan visade stadigt ett tempo runt 5.18 min/km. Vände som planerat efter två kilometer. De dåliga tankarna fortsatte alltjämt att mala så även fart jag kände att jag låg en bit in i dödens pulszon pressade jag mig att hålla uppe farten. Med en kilometer kvar sneglade jag på klockan och fick för mig att det kanske inte skulle vara omöjligt att klara mig under 20 minuter totalt på dagens fyra om jag kunde avsluta sista på 4.30. Så jag öste på all vad jag kunde. Efter några hundra meter började det bränna i halsen. Det gjorde ont, men jag krigade på. Trots att jag pressade mig nära mitt max släppte inte de irriterade känslorna förrän jag blev tvärförbannade och gav absolut allt i sista motlutet och kunde höra hur det ven i halsen vid varje utandning.

Knäppte av klockan och satte mig genast på bänken vid stigen. När pulsen rasat ner lite från 184 bpm till något mer normalt kollade jag resultatet och konstaterade att ilskan inte hade räckte till att pressa mig under 20. Fyran hade gått på totalt 20.38. Vilket innebär att det var samma prestation som jag gjorde i juli. Trodde att jag pressat mig till en ny topp efter comebacken, men så var alltså inte fallet. Den rundan var väldigt lik dagens rund för då började jag också på 5.25 och avslutade med sista kilometern runt 4.45. Ilska kan ge en viss kick, men det kan inte lyfta formen över max.

  Löpningen i siffror

 • Distans: 4000 m
 • Löptid: 00:20:38 tim/min/sek
 • Hastighet: 11.63 km/timme
 • Tempo: 05:09 min/km
 • puls: 165 slag/min
           är 86% av maxpuls och 80% av HRR
 • Förbränning: 290 cal
 • Stegfrekvens: 174 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén