naturligasteg

Steg för steg, krona för krona, en löpares kamp mot cancer

2XU Elite korta tights, känsla = normal, Löpning, Minimalistisk löpning, molnigt, Snötippen ToR 4km, snötippenfyran, träningsdagbok, Väderlek, Vibram Fivefingers Bikila LS

Äntligen löparväder!

Ingen kan ha undgått att vi haft den torraste och varmaste sommaren i vår livstid nu. Härligt tycker många, själv tycker jag inte att 30 grader är jättekul, men än typ en dag. Hade inte kollat på väderleksprognosen igår och förväntade mig att det skulle vara samma väder idag som senaste månaderna. Blev därför mäkta förvånad när jag såg att termometern visade 17 grader. Wow, perfekt löparväder! På med kläderna och ut och spring alltså.

Svävade iväg i tankar om en lugn skön långrunda. Minnen från mina gamla 15-20 km rundor runt sjön och in i skogarna sköjde över mig. När jag började springa kändes det oväntat jobbigt rent allmänt. När jag såg att jag sprang under 5.30 tempo blev jag mindre förvånad över det. Jag har aldrig varit bra på att gå ut i högt tempo och i nuläget är 5.30 högt för mig. Jag hade fortfarande kvar lite tankar på en längre runda så jag sänkte tempot ett snäpp. När jag sneglade ner på löparklockan igen efter 500 meter visade den 6.10. Det var ju saktare än jag hade tänkte mig så jag ökade igen till något som jag gissade skulle vara mellan 5.30 och 6. Sen kollade jag inte mer på klockan förrän jag kom till två kilometersmärket. Det kändes fortfarande jobbigt så jag skrinlade planerna på nåt längre och vände direkt.

På vägen tillbaka kollade jag snitttempot vid trekilometersmarkeringen. 5.35 i snitt sa den. Det betydde att de aktuella tempovisningarna varit felaktiga när jag kollat tidigare. Kände mig ganska anfådd, men det kunde ändå vara roligt att trimma snittet till udner 5.30 så jag ökade lite. Nu när jag kommit hem och ser de loggade tiderna på skärmen förstår jag mycket bättre känslan. 5.21, 5.25, 5.25, 4.52 och ett 4.29 på de sista 100 meterna. Totalt snitt 5.16. Hoppsan, det var snabbare än väntat.

  Löpningen i siffror

 • Distans: 4090 m
 • Löptid: 00:21:34 tim/min/sek
 • Hastighet: 11.38 km/timme
 • Tempo: 05:16 min/km
 • puls: 156 slag/min
           är 81% av maxpuls och 73% av HRR
 • Förbränning: 295 cal
 • Stegfrekvens: 176 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén