Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

känsla = lätt, Löparrundor, Löpning, pulsmätning, snötippenfyran, träningsdagbok, värme, Vibram Fivefingers Bikila LS

Positiv utveckling av lite löpning

Som alla vet är det riktigt varm nuförtiden. I snitt runt 30 grader varje dag och det är ingen temperatur jag gillar att springa i. Förr när jag var mer ambitiös och försökte hålla en viss struktur på min träning tvingade jag mig ut ändå. Det gör jag inte längre och eftersom vi även jobbat med att byta panel på huset har jag känt mig för sliten på kvällarna också. Nu är dock panelbytet klart så igår gav jag mig ut för att springa.

Drog på mig mina Bikila LS klockan 21.30 och tittade på termometern vid dörren – 26 grader. 26 klockan halv tio på kvällen, vilken varm sommar vi har i år. Eftersom magen kändes instabil vände jag tillbaka och gick på toa igen, och igen. Tog med en paket näsdukar som kristoapapper och gick ut igen. Började springa lite sakta. Kom hundra meter innan jag träffade på en kollega, så jag stannade till och hälsade. Sen drog jag iväg igen i sakta mak.

Tittade aldrig på klockan utan bara sprang på lugnt och stilla på grusvägen i den varma kvällen. Det kändes lätt och skönt och jag brydde mig inte om ifall jag sprang långsammare än sex min/km eftersom det var så varmt. Vände före bokskogen vid tvåkilometersmärket och fortsatte tillbaka i samma fart. Allt kändes lugnt och lätt. Med en kilometer kvar bestämde jag mig för att öka och försöka springa hyggligt fort sista kilometern eftersom jag softat så långt. Drog på och det kände skönt när fartvinden började fläkta. Därmed visste jag att jag låg i närheten av 4.30. Kul att det inte känns så fasligt jobbigt tänkte jag. Efter cirka femhundra meter i det tempo blev det jobbigare, men inte riktigt tungt så jag höll farten resten av sträckan.

Nu när jag sitter hemma och granskar siffrorna som löparklockan registrerade blir jag lite förvånad. De första tre kilometerna snittade jag ungefär 5:45. Det var klart snabbare än jag trodde. Den sista snabba kilometern gick inte riktigt så fort som jag trodde och gick på 4:44. Mest glädjande, men mer väntat eftersom det var så det kändes var att snittpulsen låg på 154 bpm.

Med tanke på att jag i pincip bara sprungit en kortare runda per vecka senaste tiden var det här en överraskande stor förbättring.

  Löpningen i siffror

 • Distans: 3980 m
 • Löptid: 00:20:31 tim/min/sek
 • Hastighet: 11.64 km/timme
 • Tempo: 05:09 min/km
 • puls: 162 slag/min
           är 84% av maxpuls och 77% av HRR
 • Förbränning: 291 cal
 • Stegfrekvens: 176 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén