Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

Bokhultet, bokskogen, känsla = normal, Löpning, snötippenfyran, solsken, träningsdagbok, Vibram Fivefingers Bikila LS, VUGI

Veni Vidi Vugi

Idag var det dags för Vugis 50års jubileum. Jag var inbjuden och kallad eftersom jag var med och startade upp serielagen för innebandy och volleyboll. Men framförallt var jag nog mest aktiv som beachvolleyspelare och juniortränare. Så det kände rätt att hörsamma kallelsen och vara med även om jag inte varit frisk så många veckor och var lite fundersam över vad för slags aktiviteter det skulle innebära. Volleyboll skulle jag absolut inte klara av nu. Det visade sig vara en mångkamp för lag och föreningens grundare från 1968 fanns på plats så programmet bestod av lättsammagrenar och lite frågesport. Mitt lag vann, men jag måste erkänna att jag inte bar mitt lag. Två hårda fotbollsstraffar i stolpen, även stolpe ut på frisbeen, en åtta i bågskytte, två svar i frågesporten och ett långt resultat i spotta groda var mitt bidrag. Efter mångkampen blev det att åka hem.

När jag kom hem kände jag mig uppvärmd och lite svettig av det 20gradiga solskenet och kände att det kunde vara läge för att ta veckans löprunda innan jubileumsmiddagen. Så jag drog av mig jackan och långbyxorna och sprang iväg.

IMG_4851

Hade glömt hur fin den vanliga alskogen kan vara i vitsippstid.

Nu har löven börjat spricka ut på träden och rund grusvägen blommar vitsipporna i tusental. Det inspirerade mig till att vilja springa in i bokskogen. Fast jag har hittills bara sprungit fyra kilometer och då har jag gått på knäna sen. Det är 2,5 km bort till bokskogen börjar så det skulle bli en ökning med hel km bara att nå fram. Ähh, bära eller brista och jag kan ju gå sista biten hem, tänkte jag och sprang iväg. Peppad av tanken på grönskande bokskog satte benen iväg i blankt fem tempo, det upptäckte jag efter hundra meter och slog till bromsen. I den farten skulle jag aldrig orka fram. 5.40 min/km kändes ok så det höll jag första kilometern. Pulsen höll sig faktiskt under 160 bpm också. Förvånansvärt positivt, men under andra kilometern blev det tyngre och farten sjönk till 5.50 min/km och pulsen steg upp till 165 bpm.

IMG_4853

Nyutslagen bokskog. Tanken på grönskan fick mig att springa dit även om jag var tveksam om jag skulle orka hem igen sen.

När jag kom fram till bokskogen efter 2,5 km kände jag att jag bara måste springa lite på de mjuka stigarna. I glädjen av att vara där sprang jag på och slog också på live video på Facebook en stund. Då landade benen in i min gamla standardfart på 5.30 igen och pulsen gick upp över 170 bpm.

När jag vände hem sen fortsatte jag i fart runt 5.45 och den höll jag hela vägen hem även om pulsen steg gradvis och slutade på strax under 180 bpm.

Efter löprundan blev det en dusch och kostym på. En kort vila i soffan och sen toga jag bilen upp till Jubileumsmiddagen. Det blev en klassisk sittning med middag och studentikosa inslag från föreningsgrundande. Sittningar med tal är inte riktigt min grej, men det är trevligt nån gång vartannat år eller så. Mitt tarmsystem var fyllt vid 22tiden så jag avvek före dansen.

IMG_4883

  Löpningen i siffror

 • Distans: 5520 m
 • Löptid: 00:32:14 tim/min/sek
 • Hastighet: 10.28 km/timme
 • Tempo: 05:50 min/km
 • puls: 168 slag/min
           är 88% av maxpuls och 82% av HRR
 • Förbränning: 414 cal
 • Stegfrekvens: 172 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén