naturligasteg

Steg för steg, krona för krona, en löpares kamp mot cancer

comeback, löparskor, plantar fascia, sällskapslöpning, träningsdagbok, Vibram Fivefingers Bikila LS

Comeback efter tio nolldagar

Det var tio dagar sedan jag sprang den korta misslyckade rundan på kursgården som var första rundan efter att jag överbelastade plantarsenan på långrundan den 27/8. Kort efter den misslyckade kortundan drog lillgrabben hem en förkylning från förskolan så jag fick också ett par dagars förkylning. Lyckligtvis verkar det inte vara den månadslånga varianten. Har också dragits med huvudvärd mer eller mindre konstant senaste två veckorna så suget att ge mig ut och springa för att se om det kunde botas var ganska stort idag.

Funderade lite över vilket runda jag skulle ta, inte för lång, och helst utan  farliga cyklister tänkte jag medan jag väntade på att löparklockan skulle hitta GPSsignal. När jag kom ner till sjön sprang det förbi en man i stillsamt tempo med vattenflaska på ryggen. En motionär på långrunda kunde nog vara precis den stillsamma haren jag behöver i comebacken slog det mig så jag följde efter.

Han sprang inte fort. Klockan visade 5:50 tempo och jag tog in snabbt. Efter ett par hundra meter hade jag tätat luckan som var ungefär 50 meter från början. Så jag ställde in mig på att snart springa förbi, men då ökade han en aning. 5:40 enligt klockan. Tja, kanske kan duga tänkte jag och lunkade efter. Medan jag lunkade efter konstaterade jag att han gradvis ökade farten. Efter en femhundra meter visade klockan att vi närmade oss 5 blankt. Började fundera på om jag stressade honom och frågade. “Nä, det är bra att få lite draghjälp, jag brukar tappa tempot själv”, svarade han och undrade om jag ville dra lite. “Jo, det kan jag göra en liten bit, men du ser ut som du ska långt och jag har varit krasslig så jag kommer att vända snart”, svarade jag och gick upp i täten.

Det tog inte särskilt många steg innan han var uppe jämsides och vi växlade några ord om hans runda som skulle bli typ 2 mil. En intressant runda som jag själv funderat på att springa någon gång, men det har aldrig blivit av. Hade jag inte varit så osäker på förkylningen och mitt hålfotsproblem hade jag haka på, men idag tog jag inga risker och vi delade på oss efter drygt två kilometer. Jag sprang till tre kilometer jämnt på klockan innan jag vände. Det kändes rätt ok så jag höll uppe tempot på vägen hem och ökade farten till lite under fem/km den femte kilometern. Det kände helt ok så jag kutade på rätt bra sista kilomtern. Snittet landade på 4:20, men avslutningen var som vanligt betydligt snabbare än snittet och pulsen peakade på 180 bpm.

En bra comebackrunda som helhet eftersom förkylningen inte var betungande och plantarsenan inte märktes av. Det enda lilla felet var att huvudvärken inte försvann.

 

 

 

 

 

  Löpningen i siffror

 • Distans: 6110 m
 • Löptid: 00:30:47 tim/min/sek
 • Hastighet: 11.91 km/timme
 • Tempo: 05:02 min/km
 • puls: 163 slag/min
           är 85% av maxpuls och 78% av HRR
 • Förbränning: 435 cal
 • Stegfrekvens: 172 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén