naturligasteg

Steg för steg, krona för krona, en löpares kamp mot cancer

barfotalöpning, bokskogen, Kalahöjden 980m, Kalahöjdenskogen, kalsonglöst, känsla = normal, kompressionstights, Konditionsträning, Löpning, Stel vad, Terränglöpning, Tomtom Runner2 HRM + music, trailrunning, träningsdagbok, tunnelrundan, Vibram Fivefingers Bikila LS

9 km normalfart

En kollega frågade mig på lunchen om jag skulle vara med i avdelningens lag i Växjöloppet. Jag svarade så klart nej för jag springer aldrig några lopp. Men när solen sken in genom jobbfönstret på eftermiddagen och eftersom vi ska resa till släkten i helgen väcktes tanken på att springa så fort jag kom hem. Om det inte blev av idag kanske det inte skulle bli en enda runda på hela veckan. Så när jag cyklat hem drog jag på mig stassen och sprang. Det var underbart väder. Sju plusgrader och solsken.

Kände mig sugen på lite stig och tog sikte på bokskogen. Höll nästan prick fem min per km de första fyra kilometerna fram till bokskogen och det kändes helt ok. Sen valde jag att springa mitt 980-metersvarv runt kalahöjden. Eller rättare sagt, jag hade tänkt så, men sprang lite fel och fick ta en annan kringelikrok för att få ihop nåt ungefär lika långt. Det gick så klart lite saktare så den kilometern gick på 5:40. Att springa i bokskogen var inspirerande och kul, men lite riskabelt. Alla löven på stigarna maskerade en del rötter och stenar och vid två tillfällen steg jag lite fel, men med Fivefingers parerar fötterna reflexmässigt så att man inte vrickar fötterna. Snubblar man inte till och sparkar i något annat är de en fördel. Annars kan man tyvärr bryta tår som jag gjort ett par gånger förr.

Blev lite stel i höger vad och fick fräsa en del snor titt som tätt nu så jag höll 5:30 en kilometer till. När jag kom ut på gruset igen sen fick jag lite bättre fart och tog en kilometer på fem blankt igen innan snoret gjorde sig påmint och det blev en ny 5:30 sträcka. Med bara en kilometer hem fick jag som vanligt lite extra tryck i steget och avslutade med 4:27. Pulsen snittade 164bpm så jag höll mig i gammal dålig tradition i den så kallade dödens zon. Skit samma, i morron blir det släktresa och vilodag så det var lika bra att ta en rejäl runda.

En annan reflexion idag är att det är en skön frihet att springa med pulsklocka och slippa bära med sig mobilen, men man saknar också mobilen när man ser något man vill fota. Så dagens bild är en gammal bild.

 

  Löpningen i siffror

 • Distans: 9020 m
 • Löptid: 00:46:57 tim/min/sek
 • Hastighet: 11.53 km/timme
 • Tempo: 05:12 min/km
 • puls: 164 slag/min
           är 85% av maxpuls och 79% av HRR
 • Förbränning: 657 cal
 • Stegfrekvens: 174 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén