naturligasteg

Steg för steg, krona för krona, en löpares kamp mot cancer

Södra Bergundasjön runt, träningsdagbok, Vibram Fivefingers Bikila LS

Veckorundan

Det har blivit mörkt och kallt. På det har jag haft en späckad jobbvecka så enda möjligheten till löprunda var i eftermiddag. Fyra grader på termometern så jag tog korta tights och mysbyxor ovan, jacka och vantar till det. När jag kom ner till grusvägen sprang MaraFia förbi med barnvagn. Jag hälsade och sprang min ordinarie runda längre ner, fast åt “fel” håll för att se om jag skulle hinna ikapp dem och få reda på hur fort man kan springa med barnvagn. När grusvägarna möttes hade jag kommit ikapp och låg dessutom en bra bit före så tydligen går det en del långsammare än fem minuter per km i alla fall. Sen fortsatte jag på mitt varv runt sjön.

Det är jobbigare att springa det här hållet tycker jag. Man stöter tidigt på backarna och den brantaste backen får man springa nerför. Det passar inte så bra i Fivefingers för jag vågar inte springa på fullt när det finns lite större stenar att trampa på. Bromsa svänga och undvika stenar kostar nästa lika mycket energi som att kämpa uppför så man får inte så mycket gratis. Efter fem kilometer kände jag mig rätt sliten. Då kom en cyklist i raketfart. Det var Erik, en arbetskollega och Växjös före detta snabbaste millöpare som kom farande på cykel mot mig.

Resten av rundan gick tungt, men jag höll mig strax över fem minuter i snitt. Någonstans i närheten av milen började det hetta till under fötterna. Klarade med nöd och näppe dagens 11,5 km utan blåsor på fötterna. Så långpass med långa uppehåll mellan är inte någon bra träningsform, men bättre det än inget i alla fall. Totaltid 58:32

    Löpningen i siffror

  • Distans: 11390 m
  • Löptid: 00:58:32 tim/min/sek
  • Hastighet: 11.68 km/timme
  • Tempo: 05:08 min/km
  • Förbränning: 831 cal

Kommentera

Tema av Anders Norén