Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

höst, Södra Bergundasjön runt, träningsdagbok, Vibram Fivefingers Bikila LS

En höstmil

Var inne i stan med familjen på förmiddagen och såg en del löpare i Växjö Maraton passera. Eftersom det är ett lopp som körs många varv runt den 4 km korta rundan kom löparna blandade i en salig röra av stilar och tempon där vi gick. De sprang nog i alla från en bit under 4 min/km till över 8 min/km. Efter mina senaste år med lite längre träningsrundor och misslyckade marapass så blir jag mest imponerad av de riktigt långsamma. Ju längre tid man springer desto jobbigare är det mentalt och dessutom utsätter man sig enligt mina erfarenheter mer för skavsår, knäproblem och liknande. Speciellt fastnade jag för en cirka 90årig gubbe som lunkade fram med bland annat knäskydd på båda benen.  En imponerande mental insats av honom och de superlångsamma tungviktarna som malde på. En kategori löpare som jag aldrig ser när jag är ute och springer själv. Var håller de hus till vardags?

När sysslor och annat var överstökade för dagen gav jag mig själv ut på ett varv runt Bergundasjön. Funderade lite i termerna att springa ett par varv idag för att hedra de långsamma som peppades fram av speakerrösten vid den andra sjön. Det gick inte att höra vad som sas, men av själva tonfallet kunde fantasin lätt fylla i saker som, “Här kommer en riktigt veteran och bryter mållinjen, stark jobbat!”. Mina vader var dock som så ofta stela redan från första steget. Så jag la mig på fem blankt för att se hur långt det skulle bära idag. Efter sex kilometer ungefär kändes det lite bättre i vaderna, men istället började jag få någon form av skavsår eller blåsa på utsidan av höger stortå. Det blev allt obekvämare för varje kilometer så efter nio bestämde jag mig för att slå av efter milen och gå sista 2 km hem. När jag kollade på iPhonen för första gången sen 6 km såg jag att jag sprungit drygt 9,6 på 49 minuter och snittfarten hade varit 5:03. Det peppade till att pressa stelvaderna sista 300 för att se om jag skulle kunna klara mig in under 50. Jag avslutade sista biten i fyrafart, men hann så klart inte in under 50 min. Sen gick jag hem. När jag kom hem konstaterade jag att det var på väg att bli en rejäl blodblåsa på tån så beslutet att bryta var rätt. En annan observation under dagens runda var att löven börjat falla. Så det blir nog inte många rundor till i bokskogen för när löven faller på stigarna blir risken att sparka in i dolda rötter och stenar för stor.

    Löpningen i siffror

  • Distans: 10050 m
  • Löptid: 00:50:32 tim/min/sek
  • Hastighet: 11.93 km/timme
  • Tempo: 05:01 min/km
  • Förbränning: 731 cal

Kommentera

Tema av Anders Norén