Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

fartlek, höst, Löpning, pulsmätning, Södra Bergundasjön runt, träningsdagbok

Fartlek – vem tusan kom på det ordet?

Sprang nyss min helgtur. Blev den vanliga 11,5 och milen gick på cirka 50 min. Det som inte var vanligt var att jag startade i jämnt fem-min/km-fart och sen fick ett ryck och sprang i cirka fyra en stund. När det sen blev jobbigt så lugnade jag mig en stund, sen ryckte jag igång igen och då slog det mig att jag höll på med det som väl kallas för fartlek. Ett tag kändes det så spänt runt bröstet att jag testade att lossa på ryggans spännband.

I detta laborerandet och när det ändå kändes tungt började tankarna snurra. Varför plågar jag mig när jag inte jagar ett PB eller någonting? Till vilken nytta? Då slog det mig att jag inte hade några muskulära problem. Att jag faktiskt bara hade problem med flåset. Att vika ner mig nu skulle bara bero på svag inställning. Fast å andra sidan är det väl kanske bara förmågan att plåga sig som skiljer bra från dåliga löpare kan man tro när man lyssnar på elitlöpare kan man ju höra saker som, “Sista milen på en mara vill kroppen bara lägga av, men då gäller det att visa vem som bestämmer när man är så trött att man inte kan fokusera blicken på en klocka ens”. Skärpning Andreas, tänkte jag och ökade. Avslutade med ett par kilometer under 4:30 i snitt. Det kändes riktigt tungt och plågsamt när pulsen låg över 180 i snitt, men jag vägrade att vika ner mig idag. Den första tanken när jag stannade var – vilken sjuk jävel kom på ordet fartlek? Det är aldrig nån lek när det går fort, bara plåga. Och inte återhämtar jag mig nåt vidare när jag saktar in sen. Klart, jag saktar ogärna in förståss.

Kommentera

Tema av Anders Norén