Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

Bokhultet, Hetta, Löpning, Minimalistisk löpning, solsken, träningsdagbok, Vibram Fivefingers Bikila LS

Glaslöpare eller gränsbrytare?

20140709-215652-79012627.jpg

Satt hemma och kände lite småkramp i en fot och stela fläckar i ena låret innan jag gav mig iväg ut på löprundan idag. Knutarna i låret hade inte löst upp sig efter första kilometern och tankarna började snurra. Är det sådant här som riktiga löpare går till massören för? Eller är det bara jag som är överkänslig? Uhrbom antydde i Maratonpodden att eliten står ut med ner än motionärerna och de var ännu tuffare för 20 år sen. Om det nu är så borde det ju inte vara nåt problem alls att gneta på med mina småskavanker. Fast å andra sidan har jag ju också dragit på mig riktigt rejält envisa skador som helt hindrat mig från träning så bevisligen har jag ju gått över gränsen förr. Undrar om jag är en riktig glaslöpare som går sönder för minsta lilla eller om jag är en dåre som går över gränsen för vad kroppen tål.

Medan jag funderat över detta hade jag avverkat fyra kilometer på ungefär 22 minuter och var framme vid Kalahöjdenskogen. Sprang ett vanligt varv först, men under det varvet kom jag på att jag kunde springa ned från toppen och upp igen på en stig jag inte brukar. En utökning med en rejäl stigning och kanske de där sista meterna som skulle göra det till 1000 meter jämnt?

Det var för brant och stenigt nedför för att jag skulle kunna springa fort och säkert, men uppför kändes helt ok. Sprang nya varvet två gånger för att var på säkra sidan i mätningen. Första varvet mättes till 1,1 km och andra till 1,08. Så helt jämn kilometer blev inte det här heller.

Sen sprang jag hem. När jag jobbade mig hem i dryg femfart och kände mig svettigt, varm och småtrög slog det mig att jag likaväl kunde lyfta höften och försöka springa mer skolat fast lika sakta. Så jag tänkte på stilen, knep ihop skinkorna och sträckte ut rent allmänt. Försökte hålla samma långsamma frekvens på stegen, men det gick inte. Av ren automatik gick det fortare för att hålla balansen. Så farten steg till nästan jämn 4 min/km. Det första som mattades var höften. Man är helt enkelt en för dålig löpare.

  1. Bra jobbat ändå!

Kommentera

Tema av Anders Norén