Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

fotblåsa, Nathan Speed 2, pulsmätare, pulsmätning, sällskapslöpning, Södra Bergundasjön runt, träningsdagbok, Vibram FiveFingers Speed

Bjöd på saft runt sjön i solen

På löparkvällen häromveckan träffade jag på en kille som är konsult på mitt jobb ibland. Han ska springa Göteborgsvarvet i år och vi pratade om att springa lite tillsammans nån gång. Vi möttes igen på kontoret igår och bestämde att springa ett varv runt sjön idag. Efter en stadig lunch på kolgrillade kamben och gratäng med mozzarella var det dags att dra iväg. Solen sken och termometern visade över 15 plusgrader så jag fick ge mig upp på vinden för att gräva fram mina löparshorts och vätskebältet. Fyllde vätskeflaskorna med tunn citronsaft. Drog på mig shortsen, pulsbandet, en t-shirt och vätskebältet. Kände mig som en gravid flodhäst och lätt illamående. In på toa för att lätta på trycket. Kändes lite instabilt, men jag var tvungen att sätta iväg för att komma fram i tid till utsatt plats.

Joggade mot mötesplatsen i 5:25. Magen kändes ok och efter två kilometer såg jag bron där vi skulle mötas. Jag var ett par minuter före utsatt tid, men med ett par hundra meter kvar såg jag att han redan var där. Vi stannade till och snackade en knapp minut innan vi drog iväg igen. Jag nollade aldrig Runmeter så det blev ett rejält hack i tempokurvan. Då jag är 20 kilo lättare och snabbare på milen tyckte han att jag kunde vara farthållare och hålla 5:30 min/km så vi skulle landa i närheten av hans färska miltid på 56 min.

Eftersom jag hade låtit klockan gå medan vi snackade blev den första kilometern helt off i början. Sen sprang vi på min favoritstig i bokskogen. Den är teknisk och inte så lätt att hålla fart på. Första gick ungefär i 6 min/km. Vi sprang och snackade och vår andra gemensamma kilometer gick på 5:45.

Jag han tyckte det gick rätt lagom fort så jag höll 5:40 på den tredje och fjärde. Sen snackade vi rätt friskt och jag tappade lite fokus på farthållande så vi höll 5:52 på femte och sjätte kilometern. Det var varmt och torrt idag och jag hade smådruckit lite, men kände att jag bara behövde min ena flaska och gav honom min andra flaska. Frågade om han ville att vi skulle öka tempot till 5:30, men han tyckte det var lagom så jag höll kvar vid 5:46 även på åttonde och nionde. Kände att jag började få en blåsa under höger framfot. På den nionde och tionde när vi närmade oss mitt hem tappade jag fokus lite och farten sjönk till 5:55 medan jag funderade på om jag skulle kliva av och inte riskera en stor fotblåsa eller fortsätta och göra honom sällskap. Han såg lite sliten ut och jag kände min plikt som farthållare och fortsatte. Jag ökade farten något till 5:45 igen på den elfte och försökte peppa honom till ett ryck på slutet. Skruvade gradvis upp farten sista 500 meterna. Första 100 gick i 5:20-fart och han svarade bra. Andra hundringen gick i 5:00-fart och han höll jämna steg. Tredje gick i 4:40-fart och då fick han kriga. Ökade till 4:10-fart på fjärde och då släppte han. Passerade en kollega som gick med hunden och fick glada tillrop så jag kunde inte låta bli att peta i en växel till och avslutade sista hundringen i 3:50-fart fram till bron. Jag slog av Runmeter och vi stod och snackade ett par minuter innan jag vände om för att jogga hem.

Kände mig riktigt stark och pigg i avslutningen som sig bör efter en mil som gått på genomsnittspuls 156 bpm. En trevlig upplevelse. Ser fram mot fler pass i sällskap som inte jagar upp tempot. Tror jag behöver många fler långsamma mil för att bygga upp en bas. Det var dock trögt att börja springa igen efter ett par stillastående minuter så det var en välkommen mjukstart att jag kunde gå och snacka med kollegan med hunden ett par hundra meter. Efter det joggade jag igång igen i 5:30 min/km och avslutade med en lite snabbare sista kilometer på 5:00. När jag kom hem letade jag upp en isklamp i kylen som jag sitter med under fotblåsan nu. Bortsett från blåsan kändes allt helt ok i kroppen så jag fick ett lagom pass på 16 kilometer idag.

Kommentera

Tema av Anders Norén